Catalunya ha perdut en empreses innovadores, del 56,8% de l'anterior exercici al 54% del teixit empresarial actual, mentre que ha guanyat en R+D, del 19,6% al 24,1% i big data passant d'un 16,6% fins a un 24,3%, segons queda reflectit en la segona edició del Baròmetre de la Innovació presentat pel conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, qui també ha destacat que més de la meitat de les empreses catalanes innoven, la qual cosa implica perspectives positives en facturació, productivitat i ocupació. 

Entre les conclusions més rellevants destaquen que un 38,2% de les empreses que innoven preveu incrementar la plantilla durant aquest exercici, mentre que un 85,7% augmentarà la seva facturació. Tanmateix, encara no hi ha una percepció generalitzada entre les empreses al voltant que la innovació sigui "determinant", per la qual cosa sembla indispensable fomentar la "conscienciació". I sense l'aprovació dels Pressupostos de 2016, difícilment hi haurà aquesta conscienciació, ja que els recursos en polítiques d'innovació deixaran d'incrementar-se en un 73%. 

Tirar endavant els pressupostos

"Volem acompanyar l'esforç de les empreses perquè cada vegada n'hi hagi més que innovin i ho considerin un factor clau per a la seva competitivitat", ha assegurat Baiget abans d'alertar que si no tiren endavant els pressupostos, on figura una partida de 35,5 milions per a innovació, davant els 20,5 milions de 2015, no es podrà consolidar "el centre tecnològic Eurecat com a element referencial d'innovació i el procés d'anar incorporant pimes a processos d'innovació".  

L'estructura de recursos destinada a R+D s'impulsa des de la col·laboració públic-privada amb un 56,9% de recursos del sector privat i un 43,1% del sector públic. I aquesta inversió respon a una ferma creença innovadora, sense la qual, segons Baiget, "les empreses que no innovin tindran dificultats" per mantenir-se en el mercat. 

Més internacionalització

Més innovació no només implica més competitivitat sinó també més internacionalització. En xifres, tres de cada quatre empreses que innoven estan internacionalitzades, ha explicat la directora general d'Indústria i consellera delegada d'Acció, Núria Betriu. A més, també ha afegit que si en conjunt, el 57,2% de les empreses innovadores exporten, en el cas del sector industrial, aquest percentatge incrementa fins al 89,9%, la qual cosa significa que 9 de cada 10 empreses industrials innoven i exporten. A més, també existeix una estreta vinculació entre la joventut de les empreses i una innovació més gran: 74,1% de les companyies amb menys de cinc anys de vida van innovar el 2015. 

Tal com ja va anticipar el vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, al Fòrum Tècnic de la Indústria 4.0, Catalunya afronta una nova revolució industrial amb “alguns elements que ens són favorables, no només el know how o el savoir faire dels elements productius, de gestió i interconnexió amb el món, sinó també amb el potencial de les nostres indústries, universitats i centres d'investigació en una bona posició geogràfica”. 

El repte de Catalunya és assolir les xifres d'innovació de la resta de països europeus. Però per a això, Betriu ha reiterat que és fonamental modificar les polítiques d'incentius fiscals i els sistemes d'organització, així com fomentar el reconeixement de les actuacions d'innovació. Aprovar, conscienciar i innovar.