L'expresident de Nissan Carlos Ghosn s'ha escapat del Japó per eludir l'acció de la justícia. Ghosn ha arribat avui dimarts a Beirut després d'escapar-se del Japó, on esperava en llibertat sota fiança un judici que podria representar per a ell una llarga condemna a les presons nipones.

La seva fuga, que es va conèixer a Tòquio a trenc d'alba d'aquest dimarts, va ser justificada pel també expresident del grup Renault en creure que al Japó s'enfrontava a un sistema judicial "parcial on preval la presumpció de culpabilitat". "No m'he escapat de la Justícia, m'he escapat de la injustícia i de la persecució política", va afirmar Ghosn en un comunicat.

Ghosn era a la seva residència de Tòquio i els passaports de la seva triple nacionalitat estaven en poder dels seus advocats, una de les condicions imposades pel jutge que va aprovar la seva llibertat sota fiança el passat 25 d'abril, al final de la seva segona detenció provisional.

Arrestat el 2018

Va ser arrestat per primera vegada el 19 de novembre de 2018, va quedar en llibertat sota fiança el 6 el març i novament va ser detingut el 4 d'abril, tot això per respondre a les quatre acusacions de la fiscalia per presumptes irregularitats financeres.

Els seus moviments a Tòquio estaven restringits, hi havia càmeres davant el seu domicili i l'únic accés a internet ho havia de fer a les oficines dels seus advocats. També tenia limitacions per comunicar-se amb els seus familiars.

Identitat falsa

Tot i així, Ghosn, de 65 anys, va sortir del país amb una identitat falsa, segons fonts citades per la cadena pública NHK, i va arribar a l'aeroport internacional de Beirut a bord d'un avió privat, encara que no es tenen detalls de la ruta que va seguir.

Ghosn va néixer al Brasil, va tenir part de la seva educació al Líban i es va desenvolupar professionalment a França. Els seus triomfs corporatius els va fer en Renault i es va convertir en un dels artífexs de l'aliança amb Nissan, forjada fa més d'una dècada.

Deu anys de presó

La seva fugida del país va ser una sorpresa també per als seus advocats. Una de les causes a què s'enfronta Ghosn a Tòquio comporta una pena màxima de deu anys de presó, que s'unirien a unes altres tres acusacions, incloent compensacions pactades no declarades i l'ús de fons de Nissan per a benefici propi.

De moment, pel fet de violar les condicions de la seva llibertat sota fiança, Ghosn perd la suma dipositada per poder sortir de la presó, uns 1.500 milions de iens (12 milions de euros/13,8 milions de dòlars).