La Cambra de Comerç de Barcelona ha presentat aquest dijous l’informe sobre la ‘Contribució del sector empresarial català al creixement econòmic i al benestar social 2017-2020’. L’entitat presidida per Miquel Valls ha qualificat el període 2007-2016 com la “dècada perduda” de l’economia catalana i ha estimat que per recuperar els nivells d’atur previs a la crisi (un 6,5% el quart trimestre de 2007) de cara a 2020 caldria crear 16.000 noves empreses

Més concretament, cada empresa hauria de tenir de mitjana 8,9 assalariats i això generaria un creixement anual de l’ocupació entorn del 2,1%. Així mateix, caldria que cada empresa invertís 10.119 euros per treballador. Això revertiria en benefici de la productivitat i dels salaris reals, que s’incrementarien un 0,4% anualment.

Les previsions de creixement segueixen igual

Prèviament a la presentació de l'estudi, la Cambra i l'AQR-Lab UB han comunicat que es mantenen les seves previsions de creixement de l’economia catalana per al 2016 en un 3,3% i per 2017 en un 2,7%. De fet, consideren que la situació econòmica no ha canviat en els darrers tres mesos i prefereixen mantenir les previsions que van avançar fa tres mesos, tot i que aquestes estimacions de creixement econòmic són més optimistes que les publicades per altres institucions, tal i com ha recordat Valls. La Cambra basa el seu pronòstic en les bones dades de l’enquesta de conjuntura empresarial, la positiva recuperació de l’ocupació i el ritme de la demanda interna.

Segons l’estudi de la Cambra, la desacceleració de l’economia catalana durant el 2017 estarà motivada per factors externs com la pujada del preu del petroli, l’efecte de l’impost de societats o la retirada gradual dels estímuls monetaris per part del Banc Central Europeu (BCE). Tanmateix, l’entitat assenyala els factors polítics com els principals riscos per a l’economia catalana de cara al 2017 i considera “grans interrogants” l’efecte del Brèxit, el camí que segueixi el govern de Trump als EUA o les eleccions europees previstes per enguany.

Manca de pressupostos

A nivell intern, Valls ha assenyalat la manca de pressupostos de la Generalitat per al 2017 com un dels riscos potencials per a l’economia catalana, però ha valorat que aquest factor està en vies de resolució. Segons el president de la Cambra de Comerç, l’aprovació dels comptes públics mitigaria les incerteses polítiques durant aquest 2017. A mig termini i sobre el referèndum, Valls ha reiterat la posició del Consell de Cambres de Catalunya a favor d’un referèndum d’independència acordat amb el govern espanyol.

De cara a l'últim compas del 2016, la Cambra estima que el PIB català tancarà l’any amb un creixement del 3,3%, molt similar al 3,4% registrat el 2015 i una dècima superior al creixement estimat per l’INE per al conjunt de l’economia espanyola (3,2%). La Cambra considera que la fortalesa de la demanda interna està compensant l’efecte negatiu de la pujada del petroli i això ha permès que l’economia creixi un 0,6% intertrimestral durant el quart trimestre de 2016, una xifra que es mantindrà estable durant el primer trimestre de 2017.