CaixaBank ha obtingut un benefici de 726 milions d'euros en els nou primers mesos de l'any, un 42,6% menys que en el mateix període de 2019, després de realitzar una dotació extraordinària de 1.161 milions d'euros per pal·liar l'impacte de la Covid-19.

Els resultats del tercer trimestre recullen els 109 milions destinats a les prejubilacions acordades el febrer per a 229 empleats, però no inclouen el registre de la plusvàlua per la venda del 29% de Comercia, que ascendeix a 420 milions, en haver-se formalitzat l'operació a començaments del quart trimestre.

"És possible que l'impacte econòmic i sanitari del coronavirus puguin empitjorar les nostres previsions. El Banc d'Espanya fa bé en prevenir que fa a les provisions que es necessitaran de cara a al 2021 ", ha explica Gonzalo Gortázar, conseller delegat de l'entitat.

Ingressos 'core' estables

Els ingressos core de CaixaBank, aquells derivats de la seva activitat principal (marge d'interessos, comissions netes i ingressos per assegurances), es mantenen pràcticament estables i baixen un 0,7% fins al setembre, fins als 6.158 milions, segons la informació remesa a la CNMV. En concret, el marge d'interessos se situa en 3.647 milions, un 2% menys, mentre que les comissions es mantenen iguals, amb 1.905 milions, i els ingressos derivats de l'activitat d'assegurances de vida risc creixen un 8,5%, fins els 441 milions.

El marge brut, per la seva part, cau un 5,3%, fins als 6.260 milions, per la reducció dels resultats d'operacions financeres i els menors ingressos de la cartera de participades.

Imagin, la plataforma de serveis digitals i estil de vida per a joves de CaixaBank. Foto: Europa Press

Caixabank ja té set milions de clients digitals / Caixabank

Volum de negoci rècord

El volum de negoci de CaixaBank, que recull la xifra de crèdits i recursos, suma 646.299 milions en els nou primers mesos, la xifra més alta des de la creació de l'entitat. Així, els recursos de clients ascendeixen a 404.422 milions (+5,2%), impulsats pel fort creixement dels dipòsits a la vista, i els actius sota gestió se situen en 100.828 milions.

El patrimoni gestionat en fons d'inversió, carteres i sicav totalitza 67.166 milions, un 2,1% menys interanual, i els plans de pensions assoleixen els 33.662 milions, un 0,2% menys l'any.

"L'anàlisi actual és que la banca està bé, en el sentit de solvència, de fortalesa, liquiditat i per ajudar a la ciutadania a sortir de la situació. Tot i això, està difícil en termes de rendibilitat amb tipus d'interès negatius", ha afegit Gortázar. "El mercat espera que aquests tipus s'estenguin en el temps, el que fa que es distorsioni l'anàlisi d'inversions", afegeix el directiu.

CaixaBank, que ja supera els 7 milions de clients digitals, compte amb una ràtio de morositat del 3,5%, una dècima menys que fa un any, i la ràtio de cobertura s'incrementa fins al 65 % després del reforç de provisions.

Gonzalo CortázarGonzalo Gortázar, conseller delegat de Caixabank / Caixabank

Crèdits a empreses i particulars

El crèdit a la clientela brut supera els 241.800 milions d'euros, amb un creixement del 6,4%, degut sobretot a l'augment del crèdit a les empreses. Fins al 30 de setembre, l'entitat ha aprovat un total de 383.768 sol·licituds de moratòria dels seus clients a Espanya, que afecten una cartera d'11.000 milions d'euros, un 5 % del total de la seva cartera de crèdit.

CaixaBank, a més, ha concedit des de l'inici de l'estat d'alarma 51.530 milions d'euros al sector empresarial al marge de les línies ICO. Respecte a aquestes línies ICO, ha atorgat 162.175 préstecs per valor d'11.944 milions, amb una demanda que s'ha moderat en el tercer trimestre, segons CaixaBank.

La cartera de saldos dubtosos augmenta l'any 284 milions, en part per una menor activitat de recuperació durant l'estat d'alarma, i els adjudicats nets disponibles per a la venda a Espanya sumen 973 milions, amb una ràtio de cobertura del 40 %.

Actius líquids

Quant als actius líquids totals, aquests se situen en 110.729 milions, la xifra més alta assolida per l'entitat, amb un creixement de 21.302 milions en l'any degut principalment a la generació i aportació de col·laterals a la pòlissa del Banc Central Europeu (BCE).

Sobre la publicació de l'PIB d'aquest divendres per part de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) —que indica un repunt de l'economia històric en el tercer trimestre respecte a l'anterior (de l'16,7%)— el president de l'entitat ha afirmat que "efectivament, la recuperació ha estat millor del que esperàvem. Però la nova onada de restriccions més dures pot fer-nos revisar les provisions".

 

Imatge principal: Seu de CaixaBank a Barcelona. Foto: CaixaBank