La Comissió Europea pot donar aquest dimarts tres setmanes més de treva a Espanya i Portugal per prendre mesures que els permetin corregir un dèficit excessiu dèficit públic i evitar així una multa de 2.000 milions, segons han informat fonts de la UE. Una mesura que representa un acord temporal entre els grans defensors de l'estabilitat pressupostària sota el fort lideratge d'Alemanya i els defensors de la flexibilitat que continuen pressionant per aconseguir més marge de maniobra en una època de baix creixement, atur alt i creixent suport als partits contraris a la UE.

El primer ministre italià, Matteo Renzi ha estat dels primers en mullar-se a favor de què Espanya i Portugal no rebin cap multa mentre que el president del Bundesbank, Jens Weidman ha demanat també públicament que no es suavitzin les normes fiscals de la UE malgrat l'impacte en el creixement general dels estats membres que pugui arribar a tenir el referèndum britànic en els propers anys. 

Mesures fiscals sí, treva també

Malgrat que l'executiu comunitari evitarà proposar sancions, això no treu que durant la reunió d'aquest dimarts a Estrasburg, Brussel·les reiteri la seva voluntat que ambdós països imposin les mesures fiscals que siguin necessàries per remeiar el seu dèficit excessiu. De moment i en vista de nous terminis, la Comissió donarà a Espanya i Portugal fins al 27 de juliol per proposar solucions eficaces i escapar-se així de les sancions econòmiques previstes per la normativa de la UE, encara que aquestes encara no s'han aplicat mai.

Mirant cap enrere, la Comissió ja va decidir al maig donar a ambdós països un any més per reduir el seu dèficit, però sota la pressió dels seus membres més durs va donar un nou cop de timó per tal d'ajornar la seva avaluació final sempre i quan fos necessària. I finalment ho ha estat ja que tant Espanya amb un dèficit fiscal del 5,1% del PIB, molt per sobre de l'objectiu del 4,2% i de les normes pressupostàries del 3% com Portugal amb un dèficit del 4,4% i un objectiu del 3%, han incomplert el pacte. 

Prudència

La situació política és complexa i la Comissió vol ser prudent amb una Espanya que segueix en unes més que complicades converses postelectorals per poder formar govern i una Portugal que encara s'enfronta a enormes obstacles polítics per reduir les despeses públiques. Per això, un funcionari de la UE ha revelat que la Comissió estaria disposada fins i tot a "perdonar-les" sempre que puguin demostrar el seu ferm compromís amb el control del dèficit.

"Hem de castigar el seu pecat passat, però tenint la vista posada en la seva futura redempció" ha reiterat. La divisió sobre l'enfocament per aplicar regles fiscals continua sent profunda. Les esquerdes estan apareixent fins i tot en el govern de coalició d'Alemanya. Sense anar més lluny, la setmana passada, el ministre d'Economia de centreesquerra, Sigmar Gabriel, va demanar que les normes pressupostàries de la UE siguin més favorables al creixement.

Per la seva part, el portaveu de l'Executiu comunitari, Alexander Winterstein ha demanat "paciència" sobre la qüestió després d'assegurar que tornaran a la situació d'ambdós països pròximament. De moment, el debat no està inclòs formalment a l'agenda de la reunió de comissaris però tot i així, s'espera que hi hagi una discussió sobre l'assumpte. I en qualsevol cas, la decisió de la multa queda pendent per més endavant.