L'exbroker, articulista i activista britànic Brett Scott ha denunciat durant diversos anys l'increment del control i l'impacte sobre la privacitat que comporta el creixement dels pagaments digitals que ara s'han vist reforçats pel coronavirus.

Brett Scott considera que actualment les grans corporacions aprofiten la crisi de la Covid-19 per atacar encara més l'ús dels diners en efectiu. La finalitat d'aquest atac, exposa, és augmentar el control a través de la informació i dades que generen els pagaments digitals, en mans d'empreses privades a diferència de l'efectiu, que qualifica com a "públic, democràtic i estatal".

Scott exposa que la finalitat és augmentar el control a través de la informació i dades que generen els pagaments digitals

Amb el coronavirus s'han imposat mesures de recomanació de pagament digital i electrònic partint de la por del contagi, un fet que ha estat en diverses ocasions desmentit per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i els bancs centrals. Així, Scott denuncia que ha estat "àmpliament difós pels actors interessats en la lluita contra l'efectiu, generant desinformació i por".

A Espanya abans de la pandèmia l'efectiu continuava sent el mètode de pagament preferit pel 53% de la població i va protagonitzar fins a 87% de les operacions, segons les dades del Banc Central Europeu i el Banc d'Espanya. Aquesta tendència ha canviat amb la pandèmia, segons apunta l'activista britànic, darran de la pressió de les grans corporacions que han vist en la crisi del Covid-19 una via per reforçar la bancarització i digitalització dels pagaments.

Abans de la pandèmia l'efectiu continuava sent el mètode de pagament preferit pel 53% de la població

Scott alerta de la recrudescència de "la guerra contra l'efectiu" i del seu impacte sobre l'accés per a molts sectors de població menys bancaritzats, així com sobre la pèrdua de privacitat i de seguretat en els pagaments per a tota la població.

Exposa que l'auge del comerç digital i "de la indústria de pagaments digitals no és una coincidència". Segons el seu parer, "aquests actors tenen sinergies naturals, ja que tots busquen crear vastos sistemes d'automatització entrellaçats". "Desitgen i es beneficien d'un món en el qual les economies es coordinin de forma remota a través dels seus enormes sistemes de centres de dades, en lloc de negociar-se mitjançant la interacció cara a cara entre persones al carrer."