El Banc d'Espanya ha demanat aquest dijous prudència a les entitats financeres i un esforç més gran en provisions, tant aquest any com el pròxim, perquè la incertesa sobre la situació econòmica continua i es desconeix l'impacte que pot tenir el previsible augment de la morositat.

Al seu últim Informe d'Estabilitat Financera, el supervisor recomana una vegada més als bancs que continuïn dotant de forma anticipada provisions per evitar futurs deterioraments, com van fer el 2020, per evitar haver de fer aquestes dotacions de sobte. El Banc d'Espanya avisa que si s'arriba a aquesta situació, el risc és que el crèdit no pugui continuar fluint famílies i empreses de la forma que es necessita per donar suport al creixement de l'economia espanyola.

Des de la institució que presideix Pablo Hernández de Cos reconeixen que no totes les entitats financeres hauran de fer el mateix esforç en provisions, però sí que donen per fet que continuarà fent falta més dotacions, davant les tesis d'alguns bancs.

Risc de 82.000 milions

A finals de 2020 les entitats espanyoles tenien un volum de préstecs de 82.000 milions d'euros en "vigilància especial", això vol dir que tenen una probabilitat més gran de convertir-se en morosos que la resta dels que estan al corrent de pagament.

Aquest saldo era un 20% superior al d'un any abans, una mostra que els bancs estarien fent atenció a la capacitat de pagament d'alguns dels seus clients, ja siguin empreses especialment afectades per la pandèmia de la Covid, uns 50.000 milions, com famílies, els 32.000 milions restants.

Tenint en compte que el volum de préstecs de la banca espanyola supera el bilió d'euros, el risc de 85.000 milions equivaldria a un 7,5 % del finançament concedit a empreses i llars; un 10% en el segment corporatiu i un 5,2 % a famílies.

El Banc d'Espanya considera que les entitats van en la bona direcció quan posen en "vigilància especial" aquest volum de préstecs, però insisteix que han de reconèixer a temps els deterioraments i de continuar dotant provisions.

El director d'Estabilitat Financera, Regulació i Resolució del Banc d'Espanya, Ángel Estrada, explica que mesurades com els avals de l'ICO o les moratòries de préstecs estan retardant l'augment de la morositat, que arribarà, encara que no sap aventurar fins a quin percentatge.

La previsió és que possiblement la morositat pugi de forma suavitzada i dilatada en el temps, amb la qual cosa els bancs tindrien marge per anar generant recursos, dotant provisions i cobrint aquests deterioraments, sosté.

Si fos necessari, els bancs podrien fer ús dels matalassos de capital amb què compten per fer aquestes dotacions, amb la paraula del supervisor que no se'ls exigirà la seva reconstrucció fins que la recuperació sigui ferma. I és que malgrat que la situació econòmica pinta ara millor gràcies a l'avanç de la vacunació, l'informe assenyala que hi continua havent riscos a la baixa sobre el PIB i molta incertesa.