El conseller delegat d'Atlantia, Giovanni Castelluci, ha assegurat que la companyia té "l'esquena ampla" pel que fa a la possibilitat d'haver de competir amb ACS per Abertis. De moment, ja té formulada una OPA però la constructora espanyola sospesa llançar-ne una contra oferta. "Pensem que tenim l'esquena ben ampla, però hem de mesurar-nos amb el mercat", ha declarat el primer executiu de la firma participada per la família Benetton en ser preguntat per l'eventual contra OPA de la companyia que presideix Florentino Pérez.

"La nostra continua sent una bona oferta, que compararem amb el mercat", ha agregat Castellucci a resposta dels accionistes durant la junta extraordinària on s'ha aprovat l'ampliació de capital necessària per emprendre l'OPA, una operació estimada en 16.341 milions d'euros. El conseller delegat ha declinat realitzar cap comentari més sobre l'eventual contra OPA d'ACS argumentant que "no comenta operacions que només ha llegit als diaris".

Per contra, durant la seva intervenció en l'assemblea ha remarcat els principals aspectes de l'oferta formulada el 15 de juny sobre Abertis i que actualment està pendent d'autorització per part de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Castellucci ha remarcat l'aspecte financer de l'operació, per assegurar que el seu cost no serà superior al 2% i permetrà a Atlantia continuar incrementant el dividend. A més, ha assegurat que el seu endeutament després de l'operació serà equivalent a 5,3 vegades el benefici brut d'explotació (Ebitda), per sota de la ràtio mitjana de 5,6 vegades que, segons les seves dades, presenten empreses comparables del sector.

Ampliació de capital

Atlantia compta amb finançament d'un sindicat de bancs per garantir la seva OPA que ofereix 16,50 euros per cada acció d'Abertis, si bé contempla abordar fins i tot un 13% de l'operació mitjançant un canvi d'accions, l'intercanvi de 0,697 de nous títols per cada acció del grup d'autopistes i satèl·lits. Per això, la companyia ha aprovat en la junta d'extraordinària d'aquest dimecres una ampliació de capital que suposarà emetre fins a 160,31 milions de noves accions, valorades en 3.795 milions d'euros, que seran de caràcter especial.

En concret, les noves accions no podran vendre's fins al 15 de febrer de 2019 i, per tant, no cotitzaran fins aleshores. En aquesta data es canviaran per títols ordinaris d'Atlantia a raó duna acció espècia per una de comuna, segons consta en l'ordre del dia de l'assemblea. Atlantia avança així en els passos previstos en la seva OPA, mentre el Govern espanyol ha suggerit en diferents ocasions la possibilitat d'oposar-se a la transacció i mentre ACS analitza formular una oferta competidora.

L'OPA requereix el 'vistiplau' de l'Executiu ja que les autopistes i satèl·lits que explota Abertis són titularitat última de l'Estat i es consideren actius estratègics per al país.