El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha cridat aquest dilluns a apostar per la reindustrialització de Catalunya. Ara bé, el president no ha demanat acostar nous sectors industrials a Catalunya, sinó potenciar i desenvolupar els que Catalunya ja disposa. En aquesta línia ha demanat seguir apostat molt fort per la innovació, que ha de ser un factor clau per la millora tecnològica dels sectors que ja té el país i que el portarà a ser un territori realment "imparable". En l'acte de celebració del dia de l'empresa de Foment del Treball, on s'han entregat els Premis Ferrer Salat i les Medalles d'Honor de la patronal catalana, i que ha servit com a clausura de la celebració del 250è aniversari de Foment del Treball, Aragonès també ha posat en valor l'inconformisme de l'empresa i teixit empresarial català. 

En aquesta línia, el president, però, ha reclamat que l'empresariat català seguir tots els reptes queden al davant com per exemple la lluita contra el canvi climàtic o per la igualtat d'oportunitats i ha demanat que els empresaris, i tota la societat, siguin molt autoexigents amb aquests àmbits alhora que també ha reconegut que Catalunya ja ha fet una gran part del camí per assolir els objectius que permetran una "prosperitat compartida del país". Un dels projectes per arribar aquí, ha destacat Aragonès ha estat que la constatació que Catalunya té les condicions necessàries per liderar i produir els xips al sud d'Europa i que s'ha d'apostar per portar tota la cadena de valor a territori català.

Abans de la intervenció del president de la Generalitat ha estat el torn per a la presidenta del Parlament Laura Borràs, que ha valorat l'esperit emprenedor del teixit empresarial català, que ha destacat sempre per una voluntat d'obertura al món. Ara bé, la presidenta ha recordat que Espanya ha castigat des de temps immemorials la iniciativa empresarial catalana destacant que el menyspreu espanyol a l'economia catalana és històric. En aquesta línia ha apostat perquè només amb l'esperit empresarial català el país podrà assolir la plena recuperació després de la crisi de la Covid. 

Per últim, el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, ha insistit en el fet que Barcelona està implementant una política de decreixement, la política del no, del  no als cotxes, als aeroports, als turistes als hotels... En aquesta línia ha reclamat que s'hauria de potenciar la ciutat des del punt de vista de la innovació i la cultura i, alhora, potenciar la implementació d'una política comuna entre Barcelona i Madrid per generar el màxim de sinergies entre les dues capitals. Alhora, Sánchez Llibre ha destacat que hi ha molts sectors punters a Barcelona com el de les noves tecnologies, smart cities, nou talent... i que amb l'ajuda del Govern i sindicats ha de liderar la futura reindustrialització del país.

Foment entrega els premis Ferrer Salat

Foment del Treball ha aprofitat la celebració del dia de l'Empresa per entregar els XV Premis Ferrer Salat i les Medalles d'Honor de l'entitat empresarial catalana. Enguany les Medalles han estat per al president de l’Automobile Barcelona, Enrique Lacalle, amb la Medalla d’Honor a la trajectòria empresarial. A més, la Medalla d’Honor a l’empresari de l’any ha estat per als consellers delegats solidaris de Grifols, Víctor Grifols Deu i Raimon Grifols Roura.  Pel que fa a la distinció de Lacalle, Foment ha recordat considerat la seva gran trajectòria que l'ha portat a ocupar càrrecs directius en diferents consells administratius d’empreses de renom com Abertis o Red Eléctrica Española, o la seva tasca com a delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca entre d'altres.  Per altra banda, pel que fa al reconeixement de Víctor i Raimon Grífols, la patronal catalana ha valorat la seva activitat en l'últim any, en el que Grifols ha seguit treballant per impactar de manera positiva en la societat amb una perspectiva a llarg termini basada en la sostenibilitat i responsabilitat a cada etapa de la seva cadena de valor.

Pel que fa als premis Ferrer Salat, Foment ha guardonat set empreses en les categories de Compromís Social, Innovació i Noves Tecnologies, Desenvolupament Sostenible, Internacionalització, Igualtat i Pime de l’Any. El premi en la categoria de Compromís Social ha estat per al grup d'alimentació Noel, pel "paper social" que desenvolupa a través de la Fundació A. Bosch, dedicada a la investigació per trobar solucions mèdiques, biomèdiques i quirúrgiques en malalties infantils. En la categoria d'Innovació i Noves Tecnologies, el guardonat ha estat Agromillora, pel seu treball en la multiplicació 'in vitro' d'espècies llenyoses, que ha permès retallar temps de producció de plantes i oferir productes de millor qualitat sanitària i genètica. La immobiliària Colonial ha rebut el premi en la categoria de Desenvolupament Sostenible, per la seva aposta pels edificis verds, que l'ha portat a tenir el 95% de la seva cartera immobiliària certificada com a sostenible.

En la categoria d'Internacionalització, Foment ha concedit el premi a Cromogenia Units, que compta amb plantes en països d'Europa, Àsia i Amèrica i s'ha valorat la seva infraestructura de producció i postvenda a tot el món. Unilever ha rebut el premi a la Igualtat per l'increment de dones en càrrecs directius fins a assolir el 45% en el comitè de direcció i del 75% en el programa 'Futurs líders'. Foment del Treball lliurarà dos premis 'ex aequo' a la Pime de l'Any a Miwendo Solutions, per la seva innovació en la creació d'un radar que s'acobla al colonoscopia i detecta pòlips precancerosos, i a Roldós Media, que compleix 150 anys i és una de les agències de mitjans "més antigues d'Europa".