Almirall, la multinacional farmacèutica amb seu a Barcelona des de 1943, ha anunciat un pla de reestructuració a Espanya que afectarà un màxim de 121 treballadors o el que és el mateix, un 10% de la plantilla. L'objectiu és "reassignar recursos" per impulsar nous projectes de creixements basats en I+D i consolidar les operacions de desenvolupament corporatiu realitzades durant l'últim any i mig. Entre aquestes, s'inclouen tres productes clínics en fase 3, una nova entitat molecular en fase 1, dos productes per psoriasis i expansió de l'àrea estètica, entre d'altres. 

Davant el malestar dels treballadors i el tancament de files dels sindicats, des de la companyia controlada pels germans Gallardo han assegurat que és "un ajust necessari a la plantilla que es durà a terme amb el major respecte cap als nostres empleats, per la qual cosa Almirall proposarà un pla social apropiat per minimitzar els efectes de la mesura". Un ajust però que segons Almirall, no afecta les directrius financeres per al 2016 ratificades durant la presentació de resultats on es va fer públic un benefici net de 80,5 milions entre gener i juny, un 36,9% més que el primer semestre de 2015.

Malgrat que s'estima un creixement percentual "alt" en ingressos totals, vendes netes i resultat brut d'explotació per a 2016, es reestructurarà la plantilla d'Almirall a Espanya i no es descarta tampoc la possibilitat de fer el mateix a l'estranger, on la farmacèutica dóna feina a unes 600 persones a través de les filials que té a la resta d'Europa, Estats Units o Canadà. 

No és el primer ERO

Aquest no és el primer expedient regulador d'ocupació (ERO) d'Almirall o en qualsevol cas, no és la primera reestructuració de plantilla. Sense anar més lluny, a l'abril de 2015, la companyia va anunciar l'acomiadament de 59 persones de la seva àrea d'R+D per reorientar l'estratègia cap el sector dermatològic. Pitjor va ser al febrer de 2014 quan la farmacèutica va pactar amb els sindicats l'acomiadament de 180 treballadors també a Espanya per tal d'afrontar la caiguda de vendes. Sense que serveixi de precedent (o sí), tan sols un mes després, es va confirmar també l'acomiadament de 190 persones a les filials europees. 

Encara al mateix 2014 però al mes de novembre, Almirall va vendre el seu negoci respiratori a la britànica AstraZeneca, la cinquena farmacèutica més gran del món. La venda va suposar un traspàs de 719 empleats. 

CCOO i UGT, en contra 

Els sindicats no han trigat a reaccionar a l'anunci d'Almirall. El primer en fer-ho ha estat la Federació d'Indústria de Comissions Obreres que ha declarat la seva "contrarietat" alhora que ha exigit documentació i una justificació econòmica. I malgrat tot, CCOO ha assegurat que "vetllarà pel manteniment dels llocs de treball en les seus d'Almirall". En aquest sentit, la secretària general de CCOO al grup Almirall, Antonia Miñana, ha matisat que l'ERO no afectarà a la xarxa de vendes sinó a la plantilla de Barcelona, Sant Feliu de Llobregat, Sant Andreu de la Barca i a les plantes de Sant Celoni i Sant Andreu de la Barca. 

Poc després, la UGT també ha fet públic el seu rebuig a l'ERO d'Almirall sobre la que ha denunciat una reducció del 30% de la plantilla en els últims dos anys. La seva petició passa per fer replantejar a la direcció "aquesta mesura tan traumàtica per a la plantilla". En tan sols una setmana, es constituirà la comissió de negociacions.