Arran de la pandèmia, la duresa per aconseguir crèdits bancaris es va alleugerir considerablement, ara bé aquesta tendència ja està canviant, fins a tal punt que el 70% de les empreses consideren que les dificultats per accedir al finançament bancari s'enduriran al llarg del pròxim any, segons conclou el segon baròmetre empresarial de Fintech i Finançament alternatiu elaborat per l'Institut d'Estudis Financers (IEF) i Altria Corpo. Concretament, un 23% de les empreses veu "molt més difícil" i el 47% "una mica més difícil" accedir a aquest finançament. En conjunt, es tracta d'un percentatge elevat, tot i que inferior al de l'any passat, quan s'enfilava fins al 84%, de manera que "no hi ha tant pessimisme", segons el director general d'Altria Corpo, Eloi Noya. Del baròmetre, també es desprèn que el 57% de les empreses probablement recorrerà al finançament alternatiu, quasi el doble que un any abans (34%). El director general de l'IEF, Josep Soler, ha situat com un dels màxims objectius buscar "un major equilibri" entre el finançament bancari i l'alternatiu, com per exemple les 'fintech', entre altres instruments financers. "Quan hi ha restricció de crèdits bancaris a l'Europa continental, ens trobem amb colls d'ampolla molt importants que generen un fre en l'activitat econòmica", ha comentat Soler en la presentació del baròmetre.

D'altra banda, el director de l'IEF ha comentat que l'actual situació inflacionista i un eventual augment del cost del diner per part del Banc Central Europeu farà créixer el finançament alternatiu. Per Soler, un augment dels tipus d'interès "obre possibilitats" per a aquest sector alternatiu i "canvia l'equilibri del sistema". Per la seva banda, Noya ha ressaltat la flexibilitat com un dels principals avantatges dels instruments de finançament alternatiu davant el sector bancari tradicional. Tot i que aquests instruments també busquen la devolució del préstec atorgat a les empreses, són més flexibles en períodes d'amortitzacions i carències davant uns  bancs que són "més rígids" i volen "amortitzacions més immediates", ha dit. Amb tot, Noya ha opinat que els bancs comencen a veure el finançament alternatiu com una "competència real" però al mateix temps de "col·laboració". En aquest sentit, ha augurat que hi haurà més entesa entre els dos sectors en un futur.

Segons els autors de l'estudi, el venciment de les carències dels crèdits ICO els pròxims mesos i el 2023 farà que les empreses hagin de buscar nous recursos i que s'obri una finestra d'oportunitat per al finançament alternatiu. En aquesta línia, el baròmetre apunta que el 34% de les empreses "segur" que buscarà fonts de finançament alternatiu i un 23% "probablement" ho faci. És a dir, un 57% en total davant el 34% de fa un any. Per contra, un 22% assegura que "probablement" no hi recorrerà davant el 41% de l'any anterior i un 6% segur que no, davant un 9% de la tardor del 2020.

D'altra banda, un 77% de les empreses afirma que coneix el finançament alternatiu i un 23% que no, davant el 67% i el 33% d'un any abans. D'entre els que la coneixen, un 47% explica que ha utilitzat algun dels proveïdors, entre els quals els més freqüents van ser el 'factoring', el 'renting' i el 'leasing'. Preguntats exclusivament per les 'fintech', un 38% diu que les coneix, quatre punts percentuals més; i encara un 56% les desconeix, tres punts percentuals menys. Un 6% no respon.

La segona edició del Baròmetre Empresarial de Fintech i Finançament Alternatiu s'ha elaborat durant la tardor passada a partir de 158 enquestes, una cinquantena més que en la primera edició. Del total, 108 eren empreses, 36 proveïdors de finançament alternatiu i 14 eren bancs. Entre els proveïdors, un 25% calcula que concedirà un nivell similar de crèdit els pròxims 12 mesos o superior (69%) mentre que un 72% dels bancs creu que serà inferior. A més, més del 70% dels bancs preveuen que els criteris de risc s'endureixin amb probabilitat o seguretat davant el 25% dels proveïdors de finançament alternatiu.