L’any 2015 i com a commemoració del vintè aniversari de la mort d’Ovidi Montllor, el grup Verdcel, alcoià com el cantautor, va oferir a la sala Tinta Roja de Barcelona un concert d’homenatge que repassava algunes de les seves cançons. Ara, uns mesos després, la banda treu Del cor a les mans, un CD + DVD que recull aquell directe i que serà la base del concert que la banda té previst oferir aquest divendres al Centre Agrícola de Sant Pau d’Ordal (Subirats, Alt Penedès) en el marc del festival de cançó d’autor BarnaSants.

Amb un format mínim, Alfons Olmo a la veu i Toni Medialdea a la guitarra, i una posada en escena amb un punt teatral, el concert, que ara pren forma de disc, és un espectacle que va començar a gestar-se fa més de deu anys, en els primers treballs del grup Verdcel. “Sempre hem fet versions d’Ovidi”, apunta Olmo, conscient que l’obra de Montllor sempre ha estat “un acompanyant i una influència per a Verdcel”.

De fet, si una banda pot tenir a hores d’ara l’orgull de reclamar-se hereva de Montllor, aquesta és precisament Verdcel, no únicament pel fet de compartir procedència, sinó també per la seva manera d’entendre la música. L’ànima musical de Montllor viu ara en Verdcel, o almenys així ho reconeix Olmo, per a qui l’obra de l’autor d’Homenatge a Teresa “ha estat una orientació en moltes coses, no només en música, sinó també en actitud vital”.

Potser per això mateix, Verdcel tenia clar que aquell concert era tan especial que calia enregistrar-lo, tant en àudio com en vídeo, conscients que tota pedra fa paret i que amb el seu gra de sorra ajudarien a difondre “encara una mica més” l’obra d’Ovidi Montllor.

La llavor de l’any Ovidi

En realitat, la celebració d’aquell Any Ovidi en record dels vint anys que Montllor va marxar de vacances va servir per posar una llavor que, a parer d’Olmo, fa que actualment “hi hagi tot un caliu per Ovidi a tots els Països Catalans”.

 

És més, tot i que Verdcel destaca la faceta musical de Montllor, no oblida que el cantautor va ser dels primers que “van sumar independència i socialisme”. “Ajuntar aquests dos aspectes ara es veu com a natural, però ell ja ho feia”, aclareix Olmo, per afegir que a més, dotava aquest plantejament “amb coherència vital i potència artística”. Malgrat tot, Montllor va passar per la situació de ser considerat “ni prou nacionalista per a uns ni prou comunista per als altres”.

Més enllà d’aquest concert, Verdcel en prepara un altre per al 2 d’abril al Luz de Gas de Barcelona, també en el marc del festival BarnaSants, que sota el títol Estacions són cançons funcionarà a mode de retrospectiva de la seva carrera, amb temes dels discos Paisviatge, Samara, Els dies del saurí i Argilaga. Un directe que, segons Olmo, “servirà per posar en valor totes les nostres cançons”.