La televisió pública espanyola guarda al calaix 19 pel·lícules i sèries sobre la Segona República i la Guerra Civil creades en els últims cinc anys que ha pagat però mai no ha emès, segons una pregunta formulada pel grup d'Unidos Podemos al Congrés segons informa Contexto. RTVE encara no l'ha respost.

Entre elles figuren la sèrie 14 d'abril. La República (a la foto), que explica el boicot dels grans burgesos a la reforma agrària del Govern d'Azaña. La seva primera temporada es va emetre el 2011 i va fer un 17% de quota de pantalla, pel que TVE va donar llum verda a la productora Diagonal TV per a la segona temporada, que consta de 16 capítols, fets i encara sense emetre. El web de la sèrie continua viu.

El telefilm La conspiración (2011), dirigit per Pedro Olea sobre guió d'Elías Querejeta, retrata el general Mola com a artífex de la sublevació del 1936 des del seu ostracisme a Pamplona. Ha estat sufragat fonamentalment per RTVE al costat de la cadena pública basca EiTB, que sí que l'ha emès.

També Tres dies d'abril (2010), minisèrie de dos capítols que narra les jornades prèvies al 14 d'abril de 1931, dia de la proclamació de la II República, és al calaix llesta per emetre.

La corporació pública ha gastat efectivament diners en aquestes produccions però fins que no s'emetin no entren en el seu compte d'explotació com a cost. Entretant, pot donar-les com a actius al balanç. Creativitat comptable legal, recolzada per una altra màgia: les produccions o coproduccions de la mateixa RTVE no tenen límit d'amortització com altres obres externes, els drets emissió de les quals compten com a pèrdues si no són televisades en deu anys.

La valoració de l'obra adquirida i no emesa per RTVE era de 158 milions d'euros el 2013. No s'han actualitzat les xifres d'aquest actiu.

És habitual que les televisions adquireixin obra per endavant sense saber exactament quan les emetran. Però aquest és un cas peculiar, segons Context. Moltes van ser comprades o produïdes quan s'acabava la segona legislatura de José Luis Rodríguez Zapatero. El 2012, cinc mesos després de guanyar les eleccions, el govern del Partit Popular, avalat per la seva majoria absoluta, va modificar la manera de triar el Consell d'Administració de RTVE, que va donar altra sort a aquestes produccions.

Miguel Ángel Sacaluga, membre del Consell d'Administració de RTVE, nomenat pel Congrés a petició del PSOE, sospita que hi ha objeccions polítiques a l'emissió d'aquestes pel·lícules i sèries. "El president [de RTVE] mai no ha informat al Consell de la situació d'aquests materials sense emetre, més enllà d'al·ludir a problemes pressupostaris o justificar que es tracta d'una decisió dels programadors ", diu. "Més enllà d'un discurs de l'estalvi, aquí operen altres condicionants", rebla.