Ahir va ser un dia molt trist per a Vilafranca del Penedès i el món del cinema. Ahir va ser un dia trist perquè va tancar les seves portes el Kubrick, la sala de cinema que durant gairebé trenta anys ha exhibit les millors i les més populars mostres del setè art a la capital de l'Alt Penedès. "El cinema Kubrick és un espai d’identitat pel que fa a la cultura del setè art a Vilafranca. Sala de referència en l’oferta d’oci cultural a l’Alt Penedès, tant per la seva qualitat en la programació com per les seves instal·lacions", diu la seva pàgina web, avui encara activa. Sí, ahir va ser un dia molt trist. 

Compromís amb el millor cinema

Poca gent estimava el cinema com l'estimava Francesc Olivella. Va ser ell qui l'any 1968 va fundar (i presidir) el Cine Club Vilafranca. Només dos anys més tard va rebre el Premi Sant Jordi el 1970 al Millor Cine Club de Catalunya. Va ser aquesta mateixa passió pel setè art la que el va impulsar a obrir els Cinemes (perquè eren dues sales) Bogart a Vilafranca del Penedès, evidentment. Aquell 14 de juliol de 1983 es va projectar en sessió doble Sueños de un seductor de Herbert Ross amb Woody Allen com a protagonista i Fama d'Alan Parker

Sala compromesa amb el cinema d'autor; al llarg dels anys, a més de projectar les estrenes del moment, Olivella va programar cicles dedicats als realitzadors més rellevants i influents de la història: Alfred Hitchcock, Billy Wilder, Luchino Visconti, Federico Fellini, Françoise Truffaut o Stanley Kubrick (director del qual prendria el nom la seva següent aventura), van ser alguns dels protagonistes d'aquestes sessions temàtiques. Una sala Bogart on també es mimava amb especial cura el cinema català. Francesc Bellmunt, Antoni Ribas, Pere Portabella, Ventura Pons, Isabel Coixet o Rosa Vergés, entre altres, van ser els directors nostrats que van passar per Vilafranca del Penedès a presentar les seves pel·lícules. 

kubrick
La sala Kubrick de Vilafranca del Penedès ha tancat les seves portes aquest dijous 30 de desembre després de gairebé 3 dècades d'història

The end

El somni cinèfil d'Olivella va créixer amb la inauguració el 26 d’agost de 1994 del cinema Kubrick. Aquella vetllada el públic va poder veure Rapa-Nui. Els Bogart, que havien vist reconeguda la seva tasca amb el Premi Nacional de Cinematografia del Departament de Cultura de la Generalitat a la Millor Sala Exhibidora fora de l’àrea metropolitana de Barcelona els anys 1985, 1986 i 1991, i la Kubrick van conviure fins al tancament de les primeres el 2006. Dos anys més tard, Maria Olivella va prendre el relleu del seu pare i va passar al capdavant de la sala del número 7 del carrer General Prim. 

En una època amb el cinema sacsejat per la pirateria, primer, ferit de mort per la irrupció de les plataformes, després i ara rematat per la pandèmia; Olivella ho va intentar tot per salvar el seu local: la Kubrick ha estat seu de festivals i s'hi han organitzat mostres de curtmetratges, maratons de clàssics, matinals infantils... No ha estat prou per salvaguardar-la. Ahir, en acabar la projecció de la revisió d'Steven Spielberg de West Side Story, els títols de crèdits van reflectir la llegenda 'The end' per última vegada. Diuen que tanquen perquè la situació és insostenible. Sí, ahir va ser un dia trist.