Sergio del Molino ha guanyat el premi Alfaguara de novel·la 2024 amb Los alemanes, segons la decisió del jurat que s'ha fet pública aquest dijous a Madrid. El jurat n'ha destacat "la mestria de l'autor per narrar un succés poc conegut a la història espanyola relacionat amb les mutacions del nazisme i profundes conseqüències amb el món actual", cosa que l'ha servit per imposar-se al total de 800 manuscrits procedents d'Espanya, Llatinoamèrica i els Estats Units que s'han presentat a la 27a edició del guardó —coincidint amb el 60è aniversari de l'editorial—. El premi està dotat amb 175.000 dòlars (uns 160.000 euros), una escultura de Martín Chirino i la publicació simultània a tot el territori de parla hispana. És un dels més importants guardons literaris atorgats a una obra inèdita escrita en espanyol.

El llibre s'ha presentat sota el títol El espíritu de la escalera i sota el pseudònim de Patricia Bieger. Segons l'editorial, Los alemanes tracta un dels episodis "més vergonyosos" i menys divulgats de la història espanyola: com els nazis refugiats a l'Estat en "una jubilació daurada" van activar el neonazisme a Alemanya. Així, planteja dues preguntes "incòmodes": "Quan caduquen les culpes dels pares? Arriba fins als fills l'obligació de redimir-les?". Segons el jurat, és un text "apassionant que posa a prova la consciència dels personatges i que sacseja la del lector" amb una història que té "profundes conseqüències en el món actual".

Qui és Sergio del Molino?

Per la seva banda, Sergio del Molino és autor de dos assajos narratius sobre la despoblacióLa España vacía (2016; Alfaguara, 2022), amb el qual va guanyar el premi a millor assaig del Gremi de Llibreters i el premi Cálamo, a més d'entrar a les llistes de millors llibres de l'any de tota la premsa cultural; i Contra la España vacía (Alfaguara, 2021). Abans havia rebut els premis Ojo Crítico i Tigre Juan amb La hora violeta, així com el premi Espasa per Lugares fuera de sitio.

També ha escrit novel·les com Lo que a nadie le importa (2014) i La mirada de los peces (2017), el breu assaig biogràfic Calomarde. El hijo bastardo de las luces (2020), l'autobiografia novel·lada sobre la seva relació amb la malaltia La piel (2020) i el llibre Un tal González (2022). És columnista d'El País i col·laborador d'Onda Cero, entre altres mitjans. Les seves obres han estat traduïdes a l'anglès, l'italià, el francès, el grec, l'alemany i el xinès, alhora que s'han publicat a més de quinze països.

La seva nova novel·la, Los alemanesha rebut el suport unànime del jurat, format pels escriptors Sergio Ramírez (guanyador l'any 1998 amb Margarita, està linda la mar i president del jurat el 2008), Juan José Millás (president del jurat el 2019), Rosa Montero (presidenta del jurat el 2012), Manuel Rivas (president del jurat el 2013) i Laura Restrepo (guanyadora el 2004 amb Delirio i presidenta del jurat el 2014), a més de Pilar Reyes, directora editorial d'Alfaguara (amb veu, però sense vot). Cap dels membres del jurat (que són autors emblemàtics del segell) han exercit en aquesta ocasió de president.

A la convocatòria s'han rebut 800 manuscrits, dels quals 396 han sigut remesos des d'Espanya, 104 des de l'Argentina, 109 des de Mèxic, 93 des de Colòmbia, 40 des dels Estats Units, 26 des del Perú, 20 des de Xile i 12 des de l'Uruguai.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!