La Diputació de Barcelona ha presentat avui l'exposició Salveu-me la mirada, en un espai habilitat al vestíbul de la seva seu central de Can Serra, a la Rambla Catalunya cantonada amb Diagonal. Es tracta d'una exposició basada en una obra de bibliòfil publicada per Enciclopèdia Catalana en què Joan-Pere Viladecans realitza una sèrie d'obres artístiques inspirades en una selecció dels poemes de Miquel Martí i Pol, triada per Àlex Broch. Una exposició de petit format, en què se'ns mostren unes desenes d'obres de Viladecans, com a homenatge al poeta. Albert Serra, alcalde de Roda de Ter, ha volgut destacar que la poesia de Martí i Pol és "un cant a la vida, un cant a la llibertat, un cant a l'amor i un cant al poble".

Exposició Salveu-me la mirada. Foto: Diputació de Barcelona.

Més que un llibre

L'obra de bibliòfil que ven Enciclopèdia pesa 15 quilograms; no s'ha informat sobre el seu preu, sens dubte elevat. Només se n'han fet 999 exemplars, numerats. La caixa està coberta per una reproducció d'un gravat de Viladecans elaborat expressament per a aquesta obra. En total incorpora 132 poemes, articulats en cinc luxosos quaderns, cadascun dedicat a una etapa de la vida de Martí i Pol: la crisi religiosa, el realisme històric, la malaltia, la reconciliació amb la vida i la vellesa. Viladecans aporta 17 obres que es reprodueixen en format de tríptic, un gravat original i 6 guardes per a cada una de les carpetes.

Miquel Martí i Pol. ACN

La Diputació i Martí i Pol

La Diputació de Barcelona va rebre el llegat íntegre de Miquel Martí i Pol: l'arxiu personal, les obres d'art que li van dedicar, obres de pintura i escultura realitzades pel poeta, correspondència diversa, la seva biblioteca, els poemes originals escrits en llibretes de notes... La Diputació es va comprometre a mantenir tot aquest fons a Roda de Ter. A finals d'octubre, la Diputació va signar un conveni amb la Fundació Miquel Martí i Pol, dirigida per l'alcalde de Roda de Ter, mitjançant el qual la Diputació li va cedir l'usdefruit del llegat i es va comprometre a contribuir a la professionalització de la gestió de l'entitat, que s'espera que amb el temps gaudeixi de suficiència financera. Aquesta exposició forma part del compromís de la Diputació per posar en valor el llegat del poeta.

Martí i Pol en segon pla

No hi ha artista més adequat per articular-se amb la poesia de Martí i Pol que Joan-Pere Viladecans, que ja havia il·lustrat les cobertes de les obres de l'autor de Roda de Ter a les memorables Edicions del Mall, que als anys setanta i vuitanta publicaven els poemaris de Martí i Pol en unes edicions de gran elegància. Viladecans va realitzar portades per a molts d'altres poetes i en nombroses ocasions ha col·laborat en edicions de bibliòfil.

Aquesta exposició ret homenatge al poeta més popular de les lletres catalanes, un home que malgrat haver estat bandejat pels que es consideren representants de l'alta poesia, és llegit, encara, per gent de tots els grups socials. L'equilibri entre poesia i creació artística que apareix al llibre Salveu-me la mirada no és tan aconseguit a l'exposició, on el protagonisme de l'obra plàstica de Viladecans deixa en segon pla la poesia de Martí i Pol. Malgrat tot, visitar Can Serra és una magnífica ocasió de retrobar-se amb l'obra del genial pintor i amb alguns textos del poeta de Roda de Ter. Perquè, com ha recordat Joan-Pere Viladecans, "la poesia no és res fins que no és sentida i la pintura no és res fins que no és vista".

 

Fotografia de portada: Exposició Salveu-me la mirada. Foto: Diputació de Barcelona.