Aquesta vegada sí. Els accionistes rebels de Prisa han aconseguit apartar Juan Luis Cebrián de la presidència executiva del grup mediàtic, i rellevar-lo per l'actual vicepresident, Manuel Polanco Moreno (foto), que prendrà possessió del càrrec el gener del 2018. Cebrián ha anunciat aquest dimecres en la junta general extraordinària d'accionistes que deixarà el càrrec, que ocupa des del 2012.

El cofundador d'El País rebrà un complement de jubilació de sis milions d'euros i un pla d'incentius que l'empresa valora en 1,9 milions més.

El relleu de Cebrián era la condició que el bloc d'accionistes majoritari i els creditors de Prisa havien posat per acudir a l'ampliació de capital de 450 milions, que també s'ha aprovat aquest dimecres. Els accionistes han aprovat una altra ampliació de 100 milions, dirigida als creditors que vulguin capitalitzar el seu deute de forma voluntària. El deute de la companyia puja a més de 1.578 milions d'euros.

Amb dents i ungles

Cebrián ha resistit el seu cessament durant mesos, negant-se a nomenar com a successor seu dos candidats: Javier Monzón i Jaime Carvajal.

El sector rebel, encapçalat per Telefónica, no ha aconseguit evitar que Cebrián mantingui la presidència del diari El País, la presidència d'una nova fundació amb el nom del diari i del comitè editorial. La fundació té per objectiu "salvaguardar" la independència i autonomia dels mitjans de Prisa, ha explicat el mateix Cebrián, per a qui s'ha fet aquesta posició a mida.

Ha estat una junta general extraordinària "calentona", com l'ha definit un dels accionistes participants. El conseller Joseph Oughourlian, fundador del fons d'inversió Amber Capital, amo del 19,2% de Prisa, ha estat molt crític amb la gestió de Cebrián, que considera "pèssima". "La marxa de Juan Luis serà més que natural; era indispensable perquè es faci aquesta ampliació de capital. (...) El càncer d'aquesta companyia ha estat l'excés de personalisme. Juan Luis, tu no ets aquesta companyia, que seguirà sense tu i ho farà molt millor", ha destacat.

Cebrián ha replicat que Amber és un "fons voltor" dels que "es dediquen per naturalesa a trencar el valor dels actius i diluir els equips".

El conseller mexicà Roberto Alcántara ha lamentat que Prisa hagi estat molt a prop de vendre la seva joia de la corona, l'editorial Santillana, per fer front al seu compromís amb els creditors, i que s'hagi hagut de convertir deute en capital.

"A mi, menys que a ningú, no m'agrada vendre actius", ha retrucat Cebrián.

Pèrdua de valor

Durant el seu mandat com a conseller delegat i com a president, Cebrián no ha aconseguit frenar el deteriorament del preu de les accions de Prisa, que han perdut el 99,6% del seu valor des que el grup va sortir a borsa, l'any 2000. És la pitjor trajectòria entre els 53 grups mediàtics europeus valorats en més de 100 milions d'euros per l'agència d'informació i dades econòmiques Bloomberg.

"Manuel Polanco és garantia per al compliment del compromís que té la companyia", ha assegurat Cebrián. Polanco, de la família de Jesús de Polanco, l'empresari fundador d'El País, ocupa actualment la vicepresidència del grup i la presidència de Prisa Audiovisual. Du 25 anys associat al grup, del qual és conseller des del 2001.

La junta ha nomenat també cinc consellers independents: Javier Gómez Navarro (exministre de Turisme i Comerç amb el PSOE), Javier Monzón (conseller de Santander Espanya) i Javier de Jaime (soci del fons de capital risc CVC), el mexicà Francisco Gil (expresident de Telefónica Mèxic) i la brasilera Sonia Dulá (vicepresidenta de Bank of America Merrill Lynch per a Amèrica Llatina).