'El reino', de Rodrigo Sorogoyen, ha estat la gran triomfadora de la 33 gala dels Premis Goya, que s'han lliurat aquest dissabte a Sevilla, amb un total de set premis dels 13 a què aspirava, entre ells el de Millor Direcció, però la cinta 'Campeones' s'ha convertit en la Millor Pel·lícula d'aquesta edició.

El film de Sorogoyen ha estat guardonat amb els premis a Millor Direcció, Millor Muntatge, Millor Guió Original, Millor So, Millor Actor de Repartiment, Millor Actor Protagonista i Millor Música Original.

D'aquesta manera, Sorogoyen aconsegueix el triomf més important de la seva cursa en els premis del cinema espanyol, a poques setmanes d'assistir als Oscar, on podria recollir l'estatueta al millor curtmetratge per la seva cinta 'Madre'.

Per la seva part, 'Campeones', la comèdia de Javier Fesser, triomfadora dels Premis Forqué i elegida per representar Espanya als Oscar, ha estat premiada aquest dissabte amb el premi a la Millor Pel·lícula.

La més taquillera

Així mateix, la cinta de Fesser, la pel·lícula espanyola més taquillera de l'any passat, quan el cinema nacional va superar els cent milions d'euros de recaptació, també s'ha fet amb els guardons a Millor Actor Revelació (Jesús Vidal) i Millor Cançó Original.

En nombre de guardons, li segueixen el thriller de Dani de la Torre 'La sombra de la ley', que ha aconseguit tres premis dels sis a què aspirava: Millor Direcció de Fotografia, Millor Direcció Artística i Millor Disseny de Vestuari.

Per la seva part, Carmen i Lola, la història d'amor sobre dues gitanes lesbianes dirigida per Arantxa Echeverría, ha estat guardonada amb el Goya a Millor Actriu de Repartiment (Carolina Yuste) i Millor Direcció Novella. La directora que firma aquest film ha aprofitat l'ocasió per denunciar el sostre de vidre de les cineastes i reivindicar l'accés de les dones a una segona pel·lícula.

Tery Gilliam

En el cas de 'El hombre que mató a Don Quijote', el projecte que Terry Gilliam va arrencar fa 17 anys i que finalment es va presentar en la passada edició de Canes, ha rebut dos dels cinc premis a què aspirava: Millor Maquillatge i Perruqueria i Millor Direcció de Producció.

'Superlópez', de Javier Ruiz Caldera, que es va convertir en la millor estrena espanyola de 2018, ha aconseguit un dels tres guardons a què aspirava: Millors Efectes Especials, igual com 'La noche de 12 años', d'Álvaro Brechner, també aspirava a tres guardons, dels quals ha aconseguit el de Millor Muntatge.

Goya a la diversitat

Antonio de la Torre ha aconseguit aquesta nit, gràcies al paper que interpreta en 'El reine', el segon Goya de la seva carrera cinematogràfica, en la que suma un total de 13 nominacions i ostenta d'aquesta manera el títol de l'actor que més vegades ha aspirat a un capgròs a millor interpretació. De la mateixa manera, també optava al guardó en la categoria de Mejor actor de repartiment, que finalment ha aconseguit el seu company de rodatge en 'El reino' Luis Zahera.

Susi Sánchez ha recollit el seu primer Goya per 'La enfermedad de domingo', de Ramón Salazar, en l'única categoria en què participava el film. L'actriu, que ja va estar nominada l'any 2013 per '10.000 noches en ninguna parte', també de Salazar, competia en aquesta categoria amb Penélope Cruz, Lola Dueñas i Najwa Nimri.

Jesús Vidal, guardonat amb el Goya a Millor Actor Revelació pel seu treball a 'Campeones', s'ha convertit en el primer actor amb discapacitat visual que rep aquest premi.

Per la seva part, Eva Llorach ha aconseguit el guardó a Millor Actriu Revelació pel seu treball en el drama 'Qui et cantarà', dirigit per Carlos Vermut, amb qui precisament va treballar en el seu debut cinematogràfic, 'Diamond flaix' (2011).

Un Goya per a 'Roma'

'Roma', d'Alfonso Cuarón, nominada a deu premis Oscar i guanyadora del Lleó d'Or en la passada edició de la Mostra de Venècia, ha estat guardonada amb el premi a Millor Pel·lícula Iberoamericana i es converteix així en el primer film produït íntegrament per Netflix que aconsegueix un reconeixement en els Premis Goya.

Els acadèmics han premiat a la producció britànica 'Cold war', del director polonès Pawel Pawlikowsky, amb el guardó a Millor Pel·lícula Europea. Es tracta d'una de les tres pel·lícules del Regne Unit que apareixien en aquesta categoria, a més de 'The party' i 'El hilo invisible', que competien contra la belga 'Girl', paradoxalment en un any marcat informativament pel "brexit".

Per la seva part, 'El silencio de los otros', el documental d'Almudena Carracedo i Robert Bahar que va ser preseleccionat en els Premis Oscar, ha estat premiat amb el Goya al Millor Documental, en reconeixement d'aquesta cinta que narra la recerca de justícia per part de víctimes del franquisme.

'Un dia más con vida', basada en el relat autobiogràfic del periodista Ryszard Kapuscinski sobre els últims anys de la guerra d'Angola, ha rebut el guardó a la Millor Pel·lícula d'Animació, que s'afegeix als reconeixements obtinguts en els Premis del Cinema Europeu i al Festival de Sant Sebastià.

En l'apartat musical, Coque Malla ha aconseguit el seu primer Goya per la cançó 'Este es el momento', de la pel·lícula 'Campeones'. Com ell mateix ha destacat en recollir el guardó, aquest és el seu "primer premi d'aquesta envergadura".

Olivier Arson ha recollit el Goya a la Millor Música Original pel seu treball en 'El reino', de Rodrigo Sorogoyen, amb qui ha col·laborat a la banda sonora de les seves anteriors pel·lícules: 'Que Dios nos perdone' i 'Stockholm'.