La Fundació Antoni Tàpies prepara el tret de sortida a l'Any Tàpies, coincidint amb l'aniversari del centenari del naixement de l'artista. Ho farà amb una jornada de portes obertes presentant dues noves exposicions: Tàpies. L'empremta del zen i A=A, B=B, comissariades per Núria Homs i Pep Vidal, i dedicades als monjos japonesos i la ciència, respectivament. D'altra banda, al vespre tindrà lloc un acte inaugural que comptarà amb Raimon, Jordi Savall i Marina Herlop. La directora de la Fundació, Imma Prieto, subratlla que cal entendre el llegat de Tàpies com "una acció assagística" i assegura que volen obrir-se "a la multiplicitat de registres" que l'artista va cultivar. La directora creu que el centenari és un moment "meravellós" per fer un homenatge al passat, però també per "projectar el futur".

La primera de les activitats es farà el proper dimecres 13 de desembre al matí, amb una jornada especial de portes obertes. Entre les 10 del matí i dos quarts de quatre de la tarda les persones que vulguin podran visitar les noves exposicions de la Fundació Antoni Tàpies, ubicades en dos llocs diferents de l'edifici. Tot plegat es complementarà amb la visita de vuit artistes diferents, convidats a activar el llibre d'Antoni Tàpies titulat Memòria personal a les sales del museu a través de l'acció Memòria personal. Vuit gestos per a una biografia. A partir de les 11 del matí i cada trenta minuts, un creador interpretarà els vuit capítols d'aquesta edició a través de vuit gestos de curta durada, d'entre 5 i 10 minuts, per articular un relat polifònic, viu i actual de l'obra de l'artista. Aquests seran Laia Estruch, Mohamad Bitari, Ihosvanny Cisneros, Laura Alcalà, Fèlix Pons, Agnès Pe, Fito Conesa i Vignesh Melwani.

Antoni Tàpies (1)

Al vespre, a la Fundació tindrà lloc l'acte inaugural, que comptarà amb la participació del cantautor Raimon, que recitarà el poema Terra Negra, dedicat a Tàpies; i es complementarà amb les actuacions de Jordi Savall i Marina Herlop. D'altra banda, al Parlament de Catalunya, els estudiants de l'ESMUC interpretaran Hyxos de Giancinto Scelsi, davant l'obra de Tàpies 7 de novembre. Durant el matí d'aquesta jornada, en el marc del projecte 1,2,3 Tàpies, s'iniciarà la lectura a la ràdio del text El joc de saber mirar, que serà escoltada i completada pels alumnes a diverses escoles i centres educatius de Catalunya. A més, al llarg de l'Any Tàpies, s'impulsarà la investigació sobre art i pensament a partir de l'obra de l'artista a través del primer concurs d'escriptura crítica Teresa Barba, dirigit als estudiants. A més, la Fundació i la Universitat Pompeu Fabra han impulsat la Càtedra Antoni Tàpies-UPF d'Art i Pensament contemporanis per garantir l'estudi i la investigació de l'obra de l'artista.

Dues noves exposicions diferents

D'altra banda, un dels plats forts de la jornada serà precisament la inauguració de dues mostres ben diferents. La primera, comissariada per Núria Homs, porta per títol Tàpies. L'empremta del zen i es podrà visitar fins al 23 de juny del 2024. L'exposició compta amb una quarantena de pintures que mostren com l'artista va integrar en el seu llenguatge moltes de les actituds, imatges i tècniques que feien servir els monjos japonesos per transmetre els ensenyaments del budisme zen. Segons Homs, una de les particularitats de la proposta és que permet veure el retorn de Tàpies cap a un "traç de pinzell" que anteriorment havia reduït per centrar-se en pintures més "matèriques". També destaca que entre el total d'obres, n'hi ha una quinzena que es podran veure per primera vegada, "provinents de col·leccions particulars". És el cas d'obres com Satori, Petjades i frottage, Traç o Recordant Sengai. De fet, la relació de l'artista amb el budisme va estretament lligada al fet d'haver-hi trobat "una sensibilitat molt pròxima a la seva" que es transformarà en un interès que anirà desenvolupant al llarg de la seva vida. Per Homs, l'exposició és un bon exemple de com s'han subratllat "aspectes menys coneguts" de l'obra de Tàpies, que permeten "mostrar la complexitat del personatge i ressaltar la seva vigència".

Només un pis per sota, fins al 3 de març es podrà visitar també una segona proposta: A=A, B=B, una reflexió sobre l'evolució del pensament científic a través de diferents obres de Daniel Béjar, Jorge Carrión, Agathe Casals o Violeta Mayoral, entre d'altres. Segons el seu comissari, Pep Vidal, la mostra toca temes "clàssics" de la ciència, com poden ser "el temps, la mesura de l'error o el fet de tenir una idea, i veure què passa". Vidal també recorda que a Tàpies li interessava molt la ciència i que, d'alguna manera, és interessant veure com es percep 70 anys més tard. "De fet, dialoga amb la primera mostra, ja que són dues maneres de pensar sobre la societat i els humans per poder-nos entendre a nosaltres mateixos", afegeix.