La periodista Pilar Rahola, col·laboradora d'ElNaciona.cat, ha guanyat el Premi Prudenci Betranya de novel·la amb l'obra Cornèlius, l'almogàver. Es tracta d'un dels premis literaris més rellevants de les lletres catalanes, dotat amb 30.000 euros, i al qual s'han presentat un total de 93 obres. El relat es trasllada fins el segle XIII, on el cavaller Cornèlius Papapoulus de Famagusta es veu immers en aventures èpiques per Anatòlia, des de la seva trobada amb Ramon Llull fins a la seva història d’amor amb Garsenda de Torroella, i combina acció, reflexió i profunditat, endinsant el lector a una època apassionant de la nostra història. El jurat ha estat constituït per Montse Barderi, Gemma Lienas, Gerard Quintana, Care Santos i Glòria Gasch, i el llibre arribarà a llibreries el proper 18 de setembre.

La Fundació Prudenci Bertrana convoca els Premis Literaris de Girona, que publica l'editorial Grup 62 en les modalitats de novel·la (Prudenci Bertrana), poesia (Miquel de Palol), assaig (Carles Rahola) i literatura juvenil (Ramon Muntaner). Serà el proper 17 de setembre quan se celebri la Nit Literària de la fundació, que tindrà lloc a l'Auditori de Girona i en què es lliuraran els guardons als seus guanyadors. També aquella nit es coneixeran el premi Aurora Bertrana de traducció i s'atorgaran els premis Cerverí de lletra de cançó i Lletra per a projectes digitals de literatura catalana.

Entrevista Pilar Rahola a la llibreria Ona, escriptora vertical / Foto: Carlos Baglietto
Foto: Carlos Baglietto
Rahola té quasi una vintena de llibres publicats, entre els que s'hi troben tant assajos com novel·les. El primer que va escriure va ser Aquell estiu color de vent (Pòrtic, 1983), que ja la va fer quedar finalista del premi el Brot. Després vindrien altres obres com La qüestió catalana (Columna), Catalunya, any zero (Ara Llibres, 2004), El carrer de l'embut (La Magrana, 2013) o Rosa de cendra (Columna, 2017), amb el qual va erigir-se com la guanyadora del Premi Ramon Llull el 2017 amb una novel·la sobre la Setmana Tràgica.
 

Els altres premiats dels Premis Literaris de Girona

Per la seva banda, el premi Miquel de Palol de poesia se l'ha endut Josep-Anton Fernàndez per l'obra L'estranger a casa, en què parla de l'estranyesa i les fronteres, que ens poden convertir a estrangers a nosaltres mateixos. Segons el jurat, integrat per Teresa Costa-Gramunt, Rosa Font Massot, Pere Gimferrer, Anna Gual i Miquel de Palol, també és un llibre sobre la pèrdua, ja que l’autor hi expressa poèticament el dol per la mort de tres éssers estimats. El Carles Rahola d'assaig ha estat per Salvador Sabrià i l'obra L'escriptori de la Seu, que viatja fins la revolució anarquista de 1936 en què 23 persones van ser afusellades al cementiri de la Seu d'Urgell, entre elles el fondista Jaume Sabrià Roca, avi de l'autor i de qui no es va trobar el cos. Un llibre que mostra l'esforç per recuperar la memòria històrica i que ha estat escollit per Francesc-Marc Álvaro, Mita Casacuberta, Míriam Díez-Bosch, Joaquim Maria Puigverd i Josep Lluch.

Finalment, el Ramon Muntaner de novel·la juvenil l'ha guanyat Teresa Muñoz amb Bereshit, segons han triat els membres del jurat, que en aquesta ocasió han estat Dolors Cabrera, David Cirici, Xavier Gual, Anna Pardos (Mixa) i Patrizia Campana. La protagonista de l'obra té 18 anys i descobreix que la mort de la seva germana no va ser a causa d'un accident, sinó d'una maledicció que ha perseguit les dones de la família. Tots els guardons, excepte el Prudenci Bertrana de novel·la, estan dotats amb 6.000 euros.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!