Avui és el dia de Corpus Christi, perquè fa 60 dies del diumenge de Pasqua. I tal com estableix la tradició, nombroses fonts de la ciutat de Barcelona es vesteixen de festa per acollir l'ou com balla. Una tradició que, lluny de desaparèixer, en els darrers anys s'ha estès a molts patis de la ciutat, fins i tot cap a indrets que fa alguns anys no el celebraven. I fins i tot hi ha alguns patis que faran l'ou com balla durant tot el cap de setmana, per tal que tothom tingui ocasió de visitar-lo. Cada indret té els seus propis horaris.

Ou com Balla Barcelona palau del lloctinent wikipedia micaco from Catalonia

Ou com balla al Palau del Lloctinent. Foto: Micaco from Catalonia.

Els més clàssics

Sens dubte, el lloc més emblemàtic per veure l'ou com balla és el claustre de la catedral, ben a prop de les tretze oques que passegen pel pati. És un dels més espectaculars per l'entorn en què es celebra i per la fastuostat amb que es decora. Ara bé, la catedral celebrarà la tradicional processó de Corpus, no el dijous, sinó el diumenge; serà el cap de setmana que es veurà la processó catòlica més festiva, amb gegants, capgrossos, falcons, moixiganga, la coronela, el bestiari... Aquells que passin per la catedral poden veure tres ous com balla, molt espectaculars, ben a prop. A Ca l'Ardiaca, seu de l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, al davant de la capella de Santa Llúcia de la Catedral, s'hi troba un altre dels ou com balla històrics. A l'altre extrem de la catedral, al Palau del Lloctinent, una de les seus de l'Arxiu de la Corona d'Aragó, hi ha un pati preciós on es pot veure un ou com balla molt menys massificat. I just al costat, al Museu Marés, es té una ocasió excepcional: es pot veure veure l'ou com balla tot prenent una cervesa a la terrassa del bar del museu.

Ou com balla pati Casa de l'Ardiaca wikipedia DagafeSQV

Ou com balla a la Casa de l'Ardiaca. Foto: DagafeSQV.

Tradició al centre

En un racó ben tranquil, a poques passes de la plaça Catalunya, hi ha també l'ocasió de veure l'ou com balla: al claustre de l'església de Santa Anna, un oasi romànic enmig de la marea turística. No gaire lluny, a l'Ateneu Barcelonès, hi haurà jornada de portes obertes perquè els visitants puguin passar a veure'l. Al darrera de l'Ajuntament, a la Reial Acadèmia de Bones Lletres, del carrer Bisbe Caçador, també hi haurà ou com balla, des d'avui, dia de Corpus, fins al diumenge. L'ou com balla més marítim és el que es celebra als tranquils jardins del Museu Marítim, prop del monument a Colom. I, per primera vegada, enguany hi haurà ou com balla al pati del Museu de les Cultures del Món, al carrer Montcada.

ou com balla claustre concepcio jordi ferrer wikipedia

Ou com balla al claustre de la Concepció. Foto: Jordi Ferrer.

Fora de ruta

Al claustre gòtic de la Concepció, traslladat del centre de la ciutat al carrer Llúria, s'hi celebra l'únic ou com balla de l'Eixample. També es pot veure l'ou com balla al Taller-Escola Sant Camil, del carrer Ercilla 57, del districte Horta-Guinardó. Aquí són els mateixos nois del taller ocupacional els que han decorat la font, i durant el dia de Corpus hi haurà un concert de la Coral de la CEE Mare de Déu de Montserrat del Guinardó. També es podrà veure aquesta típica festa al Monestir de Pedralbes, i a la parròquia de Sant Jeroni de Montbau.

ou com balla ateneu barcelones

Ou com balla a l'Ateneu Barcelonès. Foto: Twitter Ateneu Barcelonès.

 

Foto de portada: Xavier Caballé.