L’Ateneu Barcelonès ha premiat aquest dimecres amb el 51è Premi Crexells l’obra Junil a les terres dels bàrbars (Club Editor, 2021), setena novel·la de Joan-Lluís Lluís, segons informa l'ACN. L'autor nord-català manté una bona relació amb aquest guardó, que ja va guanyar el 2005 amb la novel·la El dia de l'ós (2004) i en va ser finalista amb Les cròniques del déu coix, publicada el 2013. A l'alegria per repetir, Lluís hi suma el fet extraordinari que Junil a les terres dels bàrbars també va rebre el Premi Òmnium 2021 a la millor novel·la. Al respecte, ha admès que encara no ha acabat de pair aquest segon reconeixement i que sent "molta pressió" sobre què escriure a partir d'ara. De moment, segueix immers en una llarga gira de presentacions de la novel·la.

El jurat que ha escollit la millor novel·la catalana publicada l’any 2021 està format pels crítics Francesco Ardolino, Anna Ballbona, Valèria Gaillard, Andreu Gomila i Eva Piquer. Completa el jurat la vicepresidenta primera de l’Ateneu Barcelonès, Lluïsa Julià. El premi està dotat amb 6.000 € i una rajola original realitzada per Escofet, dissenyada per l'arquitecte J. Fabré Oliver per a la casa Rovira de Piera (1904) i col·locada al vestíbul de l'Ateneu Barcelonès per Josep Maria Jujol l'any 1906, en la reforma del Palau Savassona.

Aquest premi de novel·la és el més antic de la literatura catalana i va ser creat l’any 1928. Ha reconegut, entre d’altres, obres de Prudenci Bertrana (L’hereu), Josep M. de Sagarra (Vida privada), Mercè Rodoreda (Aloma), Joan Perucho (Les aventures del cavaller Kosmas), Baltasar Porcel (Les primaveres i les tardors), Maria Barbal (Pedra de tartera), Pere Gimferrer (Fortuny) o Ferran Torrent (Societat limitada). L'acte d'entrega del Premi Crexells s'ha celebrat aquest vespre al jardí de l'Ateneu Barcelonès, conduit per l'actriu Sílvia Bel, que també ha llegit fragments de l'obra guanyadora.

Joan Lluís-Lluís s'ha convertit avui en un dels autors del "petit nucli" que poden presumir de tenir dos Crexells. El primer va ser l'any 2005 amb la novel·la El dia de l'ós (2004). "Ho trobo molt extraordinari i estic agraït i commogut; és molt bonic", ha manifestat al respecte el de Perpinyà. L'autor diu que està resultant un any "molt inesperat". L'escriptor de la Catalunya Nord sent que aquesta novel·la desperta en els lectors alguna cosa que no havien fet les anteriors. "Una mena de ganes de viure, de compartir un moment amb els personatges, d'acompanyar-los", resumeix. Unes sensacions que l'escriptor diu que també va sentir mentre escrivia la novel·la. "Em dic que potser hi hagi alguna relació: quan un autor sent unes grans ganes d'acompanyar els seus personatges, potser als lectors els arriba".

Efectivament, la novel·la publicada per Club Editor ha venut ja 13.000 exemplars, en part esperonada pel Premi Òmnium 2021 a la millor novel·la. Tanmateix, Lluís assegura que no té cap intenció de donar continuïtat a aquesta trama perquè "amb independència de la qualitat literària, la continuació seria inferior segur, i això ja és una raó imperativa" (per no fer-la). L'autor ha dit a més que els lectors de la novel·la valoraran que no ho faci, "per lleialtat als personatges".

Nascut a Perpinyà l'any 1963, Joan-Lluís Lluís és autor de set novel·les, la primera de les quals publicada el 1993 amb el títol Els ulls de sorra. El dia de l'ós (Premi Crexells 2006) i el més recent Jo soc aquell que va matar Franco (Premi Sant Jordi de novel·la 2018), eren els seus títols més destacats, fins a l'arribada de l'èxit fulgurant de Junil a les terres dels bàrbars.