Un museu rus ha rescatat una obra oblidada d'un cèlebre pintor nord-català, Jacint Rigau-Ros i Serra (1659-1743) —nascut a Perpinyà abans del Tractat dels Pirineus, conegut en francès com a Hyacinthe Rigaud i famós per pintar el retrat més important de Lluís XIV, que s'exhibeix al Louvre—. Ha sigut el Museu Puixkin de Moscou qui ha presentat al públic un nou retrat de Rigau, que ha romàs oblidat en el seu fons durant més de 40 anys. "És un magnífic retrat que des del 1980 estava en els nostres arxius, identificat com obra d'un autor anònim, i tampoc se sabia qui estava retratat", ha comentat a Efe la comissària permanent de pintura francesa dels segles XVII-XIX, Anna Sulímova.

La pintura representa un diplomàtic alemany, el baró Friedrich Ernst von Kyphausen, amb data del 1715. Segons l'especialista, la tela "estava en molt mal estat de conservació, les capes de vernís eren irregulars, es veien les conseqüències de restauracions anteriors i taques de laca en la cara". Una de les restauradores es va fixar en l'obra i va insistir a retornar-li la brillantor, de manera que Sulímova va començar a investigar la seva procedència i autoria. "Quan vaig començar a estudiar amb atenció la tela, vaig suposar pel seu estil que el seu autor pogués ser el cèlebre pintor Hyacinthe Rigaud, nascut a Catalunya, en la regió de Perpinyà (...), i així va resultar ser", ha afegit.

La troballa de Jacint Rigau

La confirmació de l'autoria va arribar amb el Catalogue raisonné de Hyacinthe Rigaud, on la comissària va trobar una foto en blanc i negre que es corresponia totalment a la tela, alhora que afirmava que la seva destinació era desconeguda. "Nosaltres, en canvi, sabíem on era l'obra, i ara, gràcies al catàleg, sabem qui és el seu autor i a qui representa", ha celebrat Sulímova. Recordem que Rigau es va convertir en el retratista més important de la cort de Lluís XIV, motiu pel qual se li va atorgar la famosa beca Premi de Roma a l'Acadèmia Francesa. Va néixer el juliol del 1659, pocs mesos abans de signar-se el Tractat dels Pirineus, que va posar fi a la Guerra dels Trenta Anys i va cedir a França el comtat del Rosselló i part del comtat de Cerdanya.

La troballa s'ha fet pública en ocasió de la reobertura de l'exposició permanent de pintura francesa dels segles XVII-XIX, que va cedir tres anys les seves sales a diverses mostres temporals en el museu. Ara, els ciutadans de Moscou i visitants de la ciutat poden gaudir de 90 peces, entre teles, escultures, mobles d'època, tapissos i altres obres d'art decoratiu, en un disseny museístic que busca recrear l'ambient de l'època. "Presentem noves peces, ja que malgrat ser una mostra permanent, l'exposició és molt canviant (...) incloem obres que no havien estat presentades abans (com la de Rigau)", ha explicat.
 

Museu Puixkin Moscou, amb obra de Jacint Rigau / Efe
Efe
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!