Un vell gronxador, un anunci de sifons, una botiga en una entrada d'escala, el reclam d'una botiga... A vegades són peces que mereixerien estar en un museu, però que ens podem trobar al mig del carrer, en un comerç, o fins i tot a la nostra escala. A qualsevol racó del país hi podem trobar restes del patrimoni industrial: rètols publicitaris, senyals de trànsit, edificis singulars, mobiliari de comerços... Molts d'ells passen desapercebuts i no se'ls preserva com mereixen, o a vegades fins i tot acaben destruïts. Per això, el Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) porta endavant el projecte "Museu al carrer", amb la intenció d'inventariar, documentar i posar en valor tot aquest patrimoni que conviu dia a dia amb tots nosaltres.

Entre tots ho farem tot

Si el Museu al Carrer és, a la fi, el museu de tots, la idea del mNACTEC és que sigui, també, un museu que es construeixi entre tots... No es tracta tant que un grup d'experts faci una recerca de tot el patrimoni ignorat, sinó que els ciutadans puguin col·laborar en l'elaboració d'aquest catàleg. Ho poden fer a través del formulari que el museu posa a la seva disposició, o si no, a través de Twitter i Instagram amb l'etiqueta #museualcarrer. A aquesta centre museístic virtual, qualsevol que tingui un telèfon mòbil o una càmara fotogràfica pot exposar-hi. Les imatges seran incorporades a la base de dades del projecte, però algunes podran ser no incloses en funció del seu valor, la qualitat de la imatge o l’encaix en la filosofia del projecte. Només cal que la gent passegi amb els ulls ben oberts, i que fotografïi aquells elements del paisatge o de les vies urbanes que trobi rellevant.

B31 038 Retol Chocolates cafes Fargas jaume aguilera

Xocolateria Fargas. Foto: Jaume Aguilera.

Del 1800 al 1980

El projecte pretén compilar informació sobre els elements corporatius propis de la societat industrial (del 1800 fins el 1980) i se centra en quatre àmbits: el transport i les comunicacions; la publicitat i la informació; el comerç, i el lleure. Es volen recopilar elements com ara antigues carreteres, benzineres i estacions de trens, rètols publicitaris i de senyalització, comerços tradicionals i elements de patrimoni ferroviari.

garatge hispano igualadina museu carrer sergi alonso mnactec

Garatge de La Hispano-Igualadina a Igualada. Foto: Sergi Alonso.

Buscar i trobar

Els elements incorporats al catàleg es poden buscar mitjançant el buscador per localitats, però també per paraules clau. De la mateixa forma, es pot buscar en un mapa totes les peces d'una mateixa categoria. Per altra banda, l'usuari pot comentar les informacions que trobi a les fitxes si considera que són errònies. Gràcies a la recerca conjunta s'han localitzat algunes realitats que són poc conegudes per les noves generacions. Per exemple, s'han identificat 10 caselles de peons caminers, els senzills habitatges on s'instal·laven i guardaven les seves eines els peons responsables del manteniment dels camins.

grua ribes freser museu carrer ferran niubo mnactec

Grua a l'estació de Ribes de Freser. Foto: Ferran Niubò.

Mig miler per començar

En els primers 7 mesos de projecte (va començar al novembre de 2017) el Museu al Carrer ha incorporat 507 elements, mitjançant 111 col·laboradors diferents (d'alguns dels elements se'n presenten diverses fotografies). Al catàleg hi figuren elements de totes parts de Catalunya. El mNACTEC vol aprofitar aquesta iniciativa per configurar un inventari del patrimoni industrial a preservar i per proposar mesures de manteniment d'aquestes peces.

fanal biblioteca Arús Raúl Sanz Museu al Carrer MNACTEC

Fanal de la Biblioteca Arús. Foto: Raúl Sanz.

Només hi faltes tu...

Sens dubte les possibilitats del projecte superen en molt aquest mig miler de localitzacions. Els responsables de la iniciativa volen donar-hi més impuls per aconseguir que més gent s'afegeixi a la iniciativa i s'aconsegueixi ampliar la col·lecció.

Caldes de Montbui flors del remey Jordi Canals

Anunci de destil·leries la Vallesana a Caldes de Montbui. Foto: @jordi1925. Jordi Canals.

 

Foto de portada: Farmàcia Ruscalleda de Sant Feliu de Guíxols. Foto: Jaume Aguilera Viladoms.