Per què pot estar tan malvist dur un tanga masculí com un burquini? Per què genera hostilitat la homosexualitat? El Born Centre de Cultura i Memòria continua ampliant la seva programació a temes transversals relacionats amb la història recent del nostre país, més enllà del 1714, amb el projecte Mordasses. Les "males" conductes. De fet, és una extensió d'una activitat anterior del Born, dedicada als "productes culturals prohibits". Els responsables municipals han decidit canviar l'òptica de l'activitat, en valorar que la prohibició dels productes culturals no condemna tant aquests productes, com els projectes existencials de les persones que els creen. Segons Ricard Vinyes, Comissionat de Programes de Memòria de l'Ajuntament de Barcelona, s'han volgut analitzar diversos aspectes de conductes que han estat perseguides, i ha posat de manifest que l'estigmatització de conductes pot acabar en episodis de violència extrema. El programa és molt divers i animarà el Born del 25 al 28 de maig. Aquesta vol ser la primera edició d'un projecte que pretén estendre's en el temps.

El plat fort

Els debats amb psicòlegs, antropòlegs, assistents socials, víctimes, testimonis i periodistes són un dels punts principals d'aquesta programació. Entre els debats estelars, el dijous 25 hi haurà una conversa entre el filòsof Josep Ramoneda i l'escriptor Manuel Rivas sobre les mordasses del poder; el divendres 26 hi haurà una trobada sobre els estigmes del cos entre la periodista Natza Farré, l'ex model Patrícia Soley-Beltran, el psiquiatre Adolf Tobeña, l'artista Nazario i l'escriptora Bel Olid. El dissabte hi haurà tres diàlegs. Pel matí Antonio Baños i Àlex Torío debatran sobre els freaks, i Joaquín Luna, Xavier Fina i Núria Vendrell es plantejaran la figura dels toreros, els caçadors i els boxejadors. I per la tarda, es reflexionarà sobre la sexualitat amb la directora de cinema eròtic Erika Lust, amb l'escriptora Àngles Bassas i amb la sexòloga Núria Jorba. El diumenge tornarà a haver-hi tres diàlegs. Al matí, l'antropòleg Manuel Delgado i l'escriptora Najat el Hachmi parlaran de l'estigmatització de les tradicions dels immigrants; i el filòsof Enric Puig i la psicòloga Dolors Reis parlaran de les mordasses a les xarxes. I a la tarda el polític David Fernàndez i la periodista Fàtima Llambrich parlaran de la correcció dels mitjans de comunicació com a mordassa per a la llibertat d'expressió.

A les Palpentes JOMA

A les palpentes. Il·lustració de Joma.

Activitats per a tots

El Born vol que aquestes jornades estiguin obertes a tothom i que vagin més enllà d'una activitat purament acadèmica. I per tant, han programat molts actes, a més a més dels debats, alguns d'ells destinats a un públic familiar... El dissabte 19 i el diumenge 20 quatre il·lustradors penjaran 4 grans dibuixos sobre el tema a la plaça Comercial, i ells mateixos faran tallers a partir d'aquestes imatges. Del 25 al 27 de maig, als vespres hi haurà espectacles, però sempre girant en torn al lema de les "Mordasses".  El cap de setmana del 27 i 28 de maig, hi haurà contacontes contra els prejudicis a la plaça Comercial, en una rulot. A l'Speak Corner hi haurà breus xerrades sobre discriminacions, a càrrec de víctimes i intel·lectuals diversos. A l'interior del Born s'exhibiran curts que tracten de lluitar contra la discriminació. I també hi haurà tallers; en un d'ells es convidarà a la gent a vestir diferents tipus de roba, per experimentar els prejudicis que s'associen als diferents tipus de vestit. Lluís Agustí de Taleia Cultura, coordinador de l'activitat, ha volgut destacar que moltes d'aquestes actituds han estat censurades fins a dates molt recents i que la discriminació continua, i a vegades les víctimes no gosen ni manifestar-ho. De fet, assumeix que "és impossible presentar totes les actituds que són censurades", de tantes com n'hi ha.