El fotògraf Ferran Freixa ha mort als 70 anys a la seva casa de Sant Vicenç de Montalt (Barcelona) després d'una llarga malaltia, segons que ha informat la família en un comunicat. Nascut a Barcelona al 1950, Freixa va ser un dels màxims exponents de la generació de fotògrafs catalans que al 1970 va representar una segona avantguarda fotogràfica.

Es va iniciar en l'àmbit de la moda, la indústria i la publicitat, però a partir de 1978 es va especialitzar en fotografia d'arquitectura i interiorisme. En aquest àmbit va col·laborar amb professionals de relleu internacional i això el va portar a difondre els seus treballs en prestigioses publicacions especialitzades dins i fora d'Espanya.

Amb un estil clàssic, elegant i de composició equilibrada, aquest fotògraf va saber captar d'una forma particular objectes i llocs quotidians, donant lloc a un arxiu que serveix per il·lustrar el pas del temps.

La seva obra forma part de nombroses col·leccions públiques i privades, entre les quals figuren el fons d'art de la Generalitat, la Fundació Miró, el Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia i la Bibliothèque Nationale de París, entre altres. 

Les ruïnes del Liceu

La seva obra més destacada és El foc, darrer acte, un recorregut pel Gran Teatre del Liceu després de l'incendi que va patir el 1994. A l'obra s'ensenyen les ruïnes del teatre després de ser devorat per les flames. 

TUIT MNAC Ferran Freixa

En una piulada, el Museu Nacional d'Art de Catalunya ha expressat el seu condol per la mort d'aquest fotògraf "extraordinari, de la poètica i la intimitat dels objectes i les escenes quotidianes, un dels referents imprescindibles de la fotografia creativa catalana".

El novembre de 2020, la Fundació Palau de Caldes d'Estrac (Maresme) va inaugurar una gran exposició monogràfica dedicada al fotògraf Ferran Freixa. La mostra repassava els temes i motius que l'artista havia treballat més durant la seva carrera professional, marcada per la precisió en l'enquadrament, l'equilibri en la composició, i els jocs de llums i ombres. Un dels atractius de l'exposició era la sèrie Maresme, un seguit de fotografies inèdites que Freixa va fer en els darrers tres anys a Caldes d'Estrac i Sant Vicenç de Montalt, on residia. 'Ferran Freixa. Passat i present' ocupava les tres sales d'exposicions temporals de la Fundació.

En aquesta sèrie d'instantànies més recents, hi havia imatges d'indrets del seu entorn més proper, com l'Hotel Estrac o Can Cabanyes, a Caldetes, així com el jardí de la casa de la mare de l'artista a Sant Vicenç, que era la seva residència. La directora de la Fundació Palau, Anna Maluquer, va explicar que les darreres fotos estaven fetes el darrer estiu

La mostra també dedicava un espai a les fotografies que Freixa va fer al Gran Teatre del Liceu després de l'incendi de 1994, mentre els operaris treballaven netejant l'interior. I també es podien veure sèries de fotografies de botigues, hotels i restaurants d'arreu.

 

Foto principal: Una de les fotografies del Liceu de Ferran Freixa / ACN