Se’ns ha convocat per parlar de les novetats editorials d’Edicions 62 del curs vinent en un hotel cèntric de Barcelona, dins d’una sala refrigerada com una nevera. La casa editorial té 15 segells i publica 500 títols a l’any, i la reunió comença amb bones notícies: l'últim any el grup ha registrat un augment d'un 5% de vendes, sobretot a la franja de lectors d'entre 15 i 30 anys. A més, la sentència de mort que havia de suposar el llibre digital no s’ha implementat fins ara. La intel·ligència artificial seria l’amenaça que ve, però a can 62, adquirida per l’editorial Planeta l’any 2013, esperen que “la gent prefereixi llegir humans que no pas màquines”. Se’ns diu que 1 de cada 3 llibres venuts en català és d’Edicions 62, i no és estrany, perquè tenen un catàleg prou gran per satisfer gairebé tothom.
És una jugada mestra dedicar una novel·la a aquest perfil de dones, perquè és possiblement la demografia que compra més novel·les i gaudeix de recomanar-les
El catàleg eclèctic que vindrà: Gemma Ruiz, Josep Carner, Dan Brown
La novetat de la tardor és Gemma Ruiz Palà, que és a la sala per parlar-nos de la novel·la que traurà, Una dona de la teva edat. En la línia de les obres que ja ha publicat abans, la que va ser la periodista cultural de referència a TV3 i avui és escriptora a temps complet torna a posar el focus en les dones. Ja va fer-ho fa nous anys a Argelagues, i a Ca la Wenling –el tema que s’hi tractava era el de la immigració–, i ara ho fa amb una novel·la d’una sola protagonista, una dona inspirada en les dones que Ruiz Palà ha conegut als clubs de lectura, un perfil amb qui també he tingut ocasió de coincidir. Dones grans, actives, vivíssimes, que espremen totes les inquietuds intel·lectuals que tenen. És una jugada mestra dedicar una novel·la a aquest perfil de dones, perquè és possiblement la demografia que compra més novel·les i gaudeix de recomanar-les. Però en favor seu he de dir que, les més intel·ligents d’entre elles, també són exigents i no es deixaran afalagar per la mera identificació amb la protagonista. Ruiz Palà, que farà cinquanta anys aviat, sembla que s’identifica amb elles abans que li toqui, perquè, diu, “no ens han ensenyat a envellir”. I així, la seva protagonista és una dona d'una certa edat que es decideix a canviar de vida i a sortir del motlle que se suposa que li toca, que és el de fer-se a invisible als ulls dels homes i, per tant, del món.
D’autors catalans, també tindrem novetat de Montse Barderi, Jaume Clotet, Vicenç Villatoro i Francesc Marc Álvaro, que escriu sobre el franquisme en l'era de Trump, ara que fa cinquanta anys de la mort del dictador; també s’estrenarà el guionista Albert Monreal, que ha convertit el guió de La casa en flames en una novel·la. També publicaran nova novel·la en Melcior Comes, L’home que va vendre el món, i el valencià Martí Domínguez, que publica Ingrata pàtria. Carme Riera, l’autora de Te deix, amor, la mar com a penyora, escriu unes memòries 40 anys després de la publicació de la novel·la. Qui també està d’aniversari és Maria Barbal: Pedra de tartera es convertirà en còmic. En canvi, qui ‘s'estrena com a autora publicada amb Mercromina és Aida Sunyol Sánchez, guanyadora del Premi BBVA Sant Joan. Andrea Ros i Carla Vall i Duran també publiquen assaig a Columna, Comares, un manual feminista de maternitat i Red Flags, un llibre sobre els senyals d’abusos a les relacions de parella.
Si el que us interessa és l’economia i aprendre a guanyar diners podeu llegir les novetats d’en Modest Guinjoan o del Teodor Mas, aquest últim jueu convers i el setè de la seva família amb el mateix nom i cognom. La figura en si és tan interessant que només per això ja li compraria el llibre. Ara parem màquines: torna Josep Carner, el poeta, amb Nabí, El veire encantat, L’oreig entre les canyes i La paraula en el vent. La notícia és important perquè l’obra poètica completa de Carner, del 1957, fa molts anys que està descatalogada, i sembla que encara falten uns anys més perquè la puguem llegir tota inclosa en un sol volum. Per les elits literàries catalanes, aquest és un tema primordial pendent de resoldre.
Fora de la microesfera catalana, l’èxit mundial s’anticipa en la novel·la de Dan Brown, un autor que ha venut 250 milions d’exemplars en 56 idiomes i que segurament repetirà la fórmula infal·lible del seu èxit. A can 62 també publicaran a la historiadora Mary Beard i les seves sagues sobre emperadors romans, i el filòsof sud-coreà multivendes Byung-Chul Han.
El balanç del curs: la sorpresa de la poesia
Els editors posen èmfasi en la diversitat de la casa, en com cada segell té una marca personal concreta. Fan un balanç de l’any. Projecten en pantalla La memòria dels catalans, de Borja de Riquer, un llibre gruixudíssim i de nínxol. Els llibres més populars són uns altres, és clar: Xavier Bosch, Marta Orriols, l’últim llibre de Care Santos, que “s’està convertint en el llibre de l’estiu”. Apunten que també tenen llibres del 2024 que segueixen a primera línia, com ara la novel·la històrica de Martí Gironell, les memòries de Ramon Solsona, les novel·les de Tània Juste, de Maria Barbal i de Pep Coll. David Bueno va guanyar el premi Josep Pla d’assaig i ja porta 20.000 exemplars venuts (entre el català i el castellà), i la biografia de Josep Pla (de mil pàgines!) també segueix encara avui a l’ordre del dia. Edicions 62 també publica una autora estatunidenca que arrasa entre els joves, Rebecca Yarros –potser això de l’augment de la lectura entre els joves va per aquí, però és interessant l’apunt que fan els editors de la casa, i és que els joves aprecien el llibre com a objecte bonic, i cal invertir diners a fer cobertes gairebé de luxe.
Edicions 62 cobreixen tot el mercat, de Borja de Riquer fins a les novel·les policíaques nòrdiques passant per Manel Vidal, Xavier Bosch i Laia Aguilar. L’obra d’Aguilar m’havia passat per alt, però que ha aconseguit que la seva novel·la Wolfgang inspiri una pel·lícula, i aquest, senyores i senyors, és l’èxit definitiu i gairebé l’única manera de guanyar diners amb l’escriptura. Hi ha hagut èxits que els han sorprès: la poesia de Blanca Llum Vidal a Tan bonica i tirana, per exemple, guanyadora del Premi Carles Riba 2024 Ha venut més de dos mil exemplars, poc habitual pel gènere. El poeta que també ha reeditat ha estat l’Adrià Targa i el seu Arnau, publicat també per la casa.