Aquest divendres és el 99è aniversari del naixement de Jack Kerouac, escriptor, poeta i pare de la Generació Beat, el moviment literari –però també social– que va sacsejar els Estats Units de la dècada dels 50. Per homenatjar-lo, hem elaborat una llista amb cinc obres clau per entendre l'impuls beatnik.

A la carretera, Kerouac

No tindria cap sentit escriure aquesta llista sense fer referència a A la carretera, la segona novel·la de Kerouac i, a la vegada, l'obra capital de la Generació Beat. Escrit el 1951 i publicat el 1957, el llibre parla d'una colla de joves –el mateix Kerouac, Neal Cassady, Allen Ginsberg i William S. Burroughs amb noms ficticis– que creuen els Estats Units des de Nova York a San Francisco –anada i tornada– i viuen tot tipus d'aventures lligades als excessos dels seus protagonistes. Tot i que corre la llegenda que diu que l'escriptor la va escriure en tres setmanes per tal de no tallar el seu ritme frenètic i espontani, el cert és que diversos diaris demostren que Kerouac va estar gairebé 3 anys preparant-ne la redacció. Tot i que Francis Ford Coppola va comprar els drets de l'adaptació cinematogràfica el 1968, l'única pel·lícula que s'ha fet sobre el llibre és A la carretera, de Walter Selles (2012).

A LA CARRETERA de JACK KEROUAC | Casa del Libro

El almuerzo desnudo, Burroughs

Llibre transcendental per entendre els beatniks i Burroughs. Tot i que després de la seva publicació va ser prohibida per les escenes de pedofília i assassinats que plantejava –una sentència que seria anul·lada el 1966–, es tracta d'una de les novel·les més importants de la literatura estatunidenca. L'escriptor planteja un argument no lineal, dividit en breus capítols, que utilitza per enfotre-se'n de la societat nord-americana, passant pel govern i acabant a l'església. Les drogues i les reaccions que aquestes provoquen en el protagonista, l'alter ego de Burroughs, són l'element clau de la novel·la.

EL ALMUERZO DESNUDO de WILLIAM S. BURROUGHS | Casa del Libro

Aullido y otros poemas, Ginsberg

Escrit el 1955, el primer llibre d'Allen Ginsberg va canviar per sempre la poesia estatunidenca. Tot i que acabaria sent publicat, l'escriptor primer va plantejar Aullido com una performance en la que volia representar la poesia amb càntics, crits, plors i laments que servissin per denunciar la manera de viure estatunidenca i proclamar un nou estil de literatura sincera i autèntica. "He vist les millors ments de la meva generació destruïdes per la bogeria", resa el primer vers.

Aullido: Y otros poemas (Panorama de narrativas): Amazon.es: Ginsberg,  Allen, Olavarría, Rodrigo: Libros

El primer tercio, Cassady

Els estudiosos de la generació beat asseguren que Neal Cassady era l'autèntic inspirador de tot el moviment beatnik. La seva figura, representada com a personatge real i literari, apareix en moltes de les obres dels seus companys de generació. Cassady escrivia intermitentment, però degut a la seva vida frenètica –drogues, bars i carretera– mai va arribar a publicar res. Bé, o potser simplement no va voler. Sigui com sigui, anys després els seus escrits van ser rescatats per Lawrence Ferlinghetti, qui va donar forma a aquest llibre, una autobiografia on parla dels seus terribles primers anys de vida als barris baixos de Denver. També s'hi inclouen altres textos de l'autor i cartes a Kerouac i Ken Kesey.

El primer tercio (Panorama de narrativas): Amazon.es: Cassady, Neal,  Fernando González Corugedo: Libros

Go, Holmes

La primera obra de la Generació Beat. John Clellon Holmes va publicar el 1952 aquesta novel·la situada a la Nova York de la postguerra, al final de la dècada dels 40, on un grup de joves desencantats abusa de les drogues i els bars i explora l'amor lliure. Per fer-ho, l'autor utilitza el personatge de Paul Hobbes, una representació de si mateix, que ha de conjugar la vida esbojarrada amb el matrimoni estable que l'uneix a la seva dona Kathryn.

UNA PARA EL SUNSET : “GO”, DE JOHN CLELLON HOLMES. VIEJAS HISTORIAS DE  NUEVA YORK (II)