Enfocats, el festival anual que el Centre Cívic Pati Llimona consagra a la fotografia i al fotoperiodisme enguany ha quedat marcat per les mobilitzacions socials. Les manifestacions, les càrregues policials, les protestes, les concentracions als col·legis electorals i les urnes han estat indubtablement les protagonistes d'una edició en què els fotògrafs han decidit radiografiar el poder de la gent. El procés independentista, en aquest context, hi té un paper central... I així es veu a algunes de les 7 exposicions que es mostren al Centre Cívic del carrer Regomir. A més a més de les exposicions, que es poden visitar gratuïtament, la programació del Enfocats inclou activitats molt diverses relatives a la fotografia: debats, taules rodones, comentaris de treballs fotogràfics...

Enfocats   17 10 2017   Llibertat Jordis   Antonio Litov

17 d'octubre de 2017, manifestació per la llibertat dels Jordis. Antonio Litov.

Un mosaic revelador

A la Sala Foyer hi ha una de les exposicions més impactants. Un mosaic col·lectiu i participatiu recull centenars de fotografies enviades pel públic, amb la intenció de reflectir, des de totes les perspectives, el procés independentista català. Però el to dominant és l'èpica. Els col·laboradors han triat les imatges que reflecteixen el procés de revolta social: les protestes el 20 de setembre a la Conselleria d'Economia, les concentracions davant els col·legis electorals l'1 d'octubre, la vaga general del 3 d'octubre, les mobilitzacions per la llibertat dels presos... Fotografies que no remeten tant a la qualitat tècnica del fotògraf, com a la capacitat de copsar l'emotivitat d'un moment carregat de tensió, d'il·lusió, de frustració o de dolor. I, sobretot, el poder de la gent, plasmat en un paper.

enfocats fotografia 03 10 2017   Aturada Genera   Antonio Litov

Vaga general del 3 d'octubre. Foto: Antonio Litov.

450 dies que van marcar la història

El Col·lectiu Fotomovimiento presenta una instal·lació sobre allò que va passar a Catalunya al llarg de l'any 2017 i els primers mesos de 2018. La seva intenció és reflectir les mobilitzacions socials, per ordre cronològic, i des de qualsevol angle. S'hi reflecteixen els actes en favor dels refugiats, contra l'especulació immobiliària, contra la massificació turística, contra els desnonaments, en defensa dels drets de les dones... El conjunt reflecteix una societat catalana en plena agitació, que no es resigna a l'immobilisme. En aquesta exposició no hi podien faltar les imatges de concentracions vinculades al procés independentista (la majoria a favor i alguna en contra). Les imatges no poden deixar de reflectir un any de vertigen. Joan Teixidor amplia aquest àmbit amb una petita mostra, Canvis substancials, en què reflecteix els fets de l'1 i del 3 d'octubre, en què el fotògraf esdevé part d'un moviment social.

Enfocats festival foto Pedro Mata

Foto: Pedro Mata.

Front als atemptats, solidaritat

En un festival d'aquest tipus, no hi podia faltar alguna referència als atemptats de Barcelona i Cambrils. Els fotògrafs Pedro Mata i Marcelo Aurelio, amb Stop Als Fenòmens Immigrants (SAFI), presenten 17 d'agost, post-atemptats, una instal·lació sobre la reacció de la societat catalana als atemptats, a partir del sorgiment de missatges islamòfobs, poc després dels atemptats. Els autors volen reflexionar sobre com van sorgir aquests missatges i la reacció que se'ls va donar en els dies immediatament posteriors a l'atemptat. Amb fotografies, i també amb textos, recorden que, a desgrat de que els fets van ser ràpidament arraconats i oblidats per l'espiral dels esdeveniments polítics, cal analitzar-los per veure els seus orígens i poder combatre'ls.

enfocats foto islamofobia pati llimona  Marcelo Aurelio

Foto: Marcelo Aurelio.

Feminisme, racisme i mirades infantils

Entre les exposicions també n'hi ha una del Col·lectiu de Periodisme SomAtents, 8-M: Crònica d'una vaga feminista, que deixa constància d'aquesta mobilització sense precedents de dones. Una petita exposició de Ruido Photo i SOS Racisme Catalunya dóna rostre a les víctimes del racisme, en una denúncia de la pervivència d'aquest fenomen en la societat actual: és l'Arxiu de l'odi. Finalment, amb la col·laboració de l'Arxiu Fotogràfic del Barri Gòtic, els nens del Casal Infantil han recreat fotografies antigues incorporant la seva pròpia imatge als documents, usant el collage amb gran creativitat; és la seva particular visió de Barcelona amb altres ulls. Paral·lelament Enfocats ha programat el visionat de documentals sobre el referèndum i els atemptats de les Rambles, debats sobre l'ètica del periodisme, reflexions sobre l'islamofòbia, tallers de tècniques fotogràfiques...

 

Fotografia de portada: declaració d'independència, el 27 d'octubre. Foto: Manu Gómez.