L'Institut d'Estudis Catalans, la Real Academia Galega i l’Euskaltzaindia han fet pública avui una declaració on adverteixen que "l'estat espanyol ha de considerar la diversitat lingüística com una riquesa a preservar i no com un problema a suprimir".

La declaració conjunta s'ha publicat amb la intenció de contribuir a aclarir el debat públic sobre la presència de les llengües en l'educació i en el conjunt de la realitat social. En el text adverteixen que per assegurar el futur del català, l'èuscar i el gallec "necessiten una presència reforçada en el sistema educatiu, que de cap manera ha redundat ni redundarà en detriment de la competència en castellà".

En defensa de les competències autonòmiques lingüístiques

Les institucions, amb responsabilitats oficialment reconegudes en la defensa i la promoció de les llengües que cadascun d'ells representa, reivindiquen el seu paper com a assessors de les institucions de l'estat espanyol i declaren estar disposats a contribuir a una deliberació "pública informada i racional, en pro del respecte mutu i de la convivència entre les comunitats lingüístiques".

Els tres organismes critiquen que "les estudiants i els estudiants han de conèixer el castellà en igualtat amb la llengua pròpia de cadascuna d’elles, un objectiu que ha estat plenament garantit pels diferents models que han estat aplicats. En canvi, no tots aquests models han garantit el mateix objectiu per al català, l’èuscar i el gallec". Per aquest motiu, demanen que se segueixi respectant "en coherència amb el principi d'autonomia" la competència d'aquestes per gestionar la defensa de les llengües oficials del territori. 

La Real Academia Galega, l’Euskaltzaindia i l’Institut d’Estudis Catalans, reclamen ser consultades per les institucions de l'estat espanyol, al mateix temps que es posen a la seva disposició. "És el nostre ànim contribuir a una deliberació pública informada i racional, en pro del respecte mutu i de la convivència entre les comunitats lingüístiques i els parlants de les diverses llengües de l’Estat espanyol, un estat que ha de considerar la diversitat lingüística com una riquesa a preservar i no com un problema a suprimir", conclouen.

Imatge principal: Foto del segell de l'IEC