La Fundació Vila Casas presenta, coincidint amb el centenari del seu naixement, una exposició antològica de Maria Girona (Barcelona, 1923-2015), comissariada per Victòria Combalia i Àlex Susanna. Sota el nom Contemporània de si mateixa, la mostra vol que l’espectador descobreixi la seva obra i la situï on realment es mereix. I és que feia anys que Girona no tenia una retrospectiva de tals dimensions i especialitzada amb tota la producció de dibuixos, collages i pintures. Per això, la Fundació Vila Casas ha volgut reivindicar la seva figura amb una visió integral de tota la seva carrera.

L’exposició trenca amb la imatge estereotipada que habitualment s’ha tingut d’ella i pretén mostrar una artista que planteja una relectura “gens acadèmica” del Noucentisme així com l’imaginari del Mediterrani influït pel triangle màgic de la pintora amb Barcelona, Cadaqués i Calaceit. L’exposició es podrà visitar fins al 14 de gener del 2024 als Espais Volart.

 “La meva pintura és molt emotiva, però tot i la senzillesa aparent és força complicada. Cerco una simplicitat de forma que tingui una clara riquesa emocional”.

05385b76 1533 4464 b1d3 40668b8681db
ACN

L’obra de Maria Girona, que parteix del fauvisme, recull també certes lliçons del cubisme abans d’esdevenir plenament contemporània de si mateixa. Assoleix així un encaix entre estímul visual i reacció plàstica del tot inconfusible i personal. La seva obra, hereva de la pintura de Matisse i del mediterranisme noucentista català  abans de la guerra, s'oposava a l'artifici i al virtuosisme de la pintura que abundava durant els primers anys del franquisme i, a través del color i l'essencialitat, feia una aposta per la modernitat. 

Girona es va mantenir fidel als seus principis artístics al llarg de tota la vida: sense caure en modes ni efectismes, va seguir amb una figuració molt personal, exceptuant una sèrie de collages de gran interès plàstic que va desenvolupar durant la dècada dels setanta. 

“Si bé ella s’ha definit sovint com una noucentista actualitzada, és evident que és durant els seus anys de París (1950-1954) quan cristal·litza la seva concepció del fet plàstic, des del cromatisme modulat de certes tradicions postimpressionistes fins a l’ordenació espacial d’una figuració postcubista. Un viatge iniciàtic que li va permetre entrar en contacte amb la millor pintura del seu temps i veure en directe l’obra d’aquells artistes que més li interessaven, com ara Paul Cézanne, Henri Matisse, Pablo Picasso, Pierre Bonnard, Juan Gris o Georges Braque. És a París que la seva pintura troba la seva entonació, fixa el seu món i opera des de llavors amb el mateix esperit i la mateixa convicció”, explica el comissari Àlex Susanna.

ba613c49 3c9d 4f62 ac65 e9bcc61a122b
ACN

“Una artista molt personal” 

En aquesta línia, la també comissària Victòria Combalía ha definit Girona amb una artista “molt personal”, ja que creu que no és una artista “naïf” sinó que es caracteritza per una “simplicitat” que li prové de “l’abstracció, el Noucentisme, de Henri Matisse i de Joan Miró”.

Com es podrà veure en aquesta exposició i en tota la seva obra, Maria Girona se centra en temes concrets i no es repeteix mai. El seu mètode de treball consisteix a fer esbossos en petits quaderns de temes vists del natural: bodegons, paisatges, vistes urbanes, retrats i figures en un interior que coincideixen amb els gèneres clàssics de la pintura. L’exposició s’organitza al voltant de quatre àmbits temàtics: Les ciutats del desig, Paisatges de l’ànima, El regne de les coses i Collages.

A les peces, el motiu és alliberat de la seva funció representativa per confegir només una trama de signes sensibles en què línia i color “perden el seu caràcter decoratiu, interac­tuen a través dels seus valors plàstics i esdevenen l’argument principal de l’obra”, expliquen els comissaris. “En les seves obres va assolir un encaix entre estí­mul visual i reacció plàstica del tot inconfusible i personal”, afegeixen. 

Com, quan i on veure Contemporània de si mateixa?

L’univers de Maria Girona estarà, juntament amb el de Fina Miralles, als Espais Volart fins al 14 de gener. Els horaris són de dimarts a dissabte d’11 h a 14 h i de 16.30 h a 20 h i els diumenges d’11 h a 14 h.  El preu de l’entrada general és de 8 € (i 4 € reduïda).També es poden comprar de manera online des de la pàgina web dels Espais Volart, de la Fundació Vila Casas. A més, els Espais Volart ofereixen visites guiades a Contemporània de si mateixa. Seran el 27 i 30 de setembre, i 11, 14, 25 i 28 d’octubre a les 12 del migdia.