Ahir es va oficialitzar el fitxatge de Leo Messi pel Paris Saint-Germain. Ràbia i dolor. L'astre argentí, però, no és la primera gran estrella del firmament culer que aterra a la ciutat del Sena. Tampoc ho va ser Neymar l'estiu del 2017. La primera gran icona blaugrana a passar a les files del club francès va ser Eric Castel l'any 1984.

"Eric Castel ha estat un dels millors fitxatges de la història del F.C. Barcelona". La frase és de Joan Laporta. La firma al pròleg del llibre 'Un món en blau i grana. El Barça d'Eric Castel' de l'historiador, escriptor i polític lleidatà Ramon Usall. Tot i que potser un xic hiperbòlica, no li falta raó, al retornat president culer.

La guerra dels mons

Era l'any 1973 i faltaven pocs mesos perquè l'aleshores anomenada República Federal d'Alemanya, l'Alemanya Occidental, acollís la desena Copa del Món de Futbol. Seria el torneig de la Guerra dels Mons. El futbol total de la Taronja Mecànica dels Països Baixos de Johan Cruyff contra la tecnologia infal·lible de la maquinal Alemanya del Kaiser Frank Beckenbauer. Van guanyar els amfitrions, però tothom recorda els perdedors.

En aquell ambient d'eufòria futbolística, la revista holandesa de còmics Zack va encarregar al dibuixant belga Raymond Reding la creació d'una sèrie en què el protagonista fos un futbolista. La comanda va ser un regal per a Reding. Boig pel que diuen que és l'esport rei, ja l'any 1963 va donar vida a les pàgines de la revista Tintín Vincent Larcher, un futbolista que militava a les files de l'AC Milan.

zack   eric castel

El futbolista amateur

Kai Falke era un futbolista alemany amateur, treballador d'una fàbrica d'aliments dietètics de Düsseldorf. Per aquells atzars de la vida, era descobert per un cercador de talents vinculat al Barça i acabava fitxant per l'equip amateur culer. Després de diversos partits amb actuacions espectaculars amb la plantilla no professional, Falke ascendia al primer equip blaugrana on acabava triomfant compartint vestidor amb mites com Johan Cruyff, en aquell moment el millor futbolista del món.

Kai Falke va debutar en el número 24 de la revista Zack, publicat el 6 de juny de 1974, coincidint amb l'inici del Mundial. Per donar vida al seu personatge, Reding es va inspirar la història d'un popular futbolista amateur alemany anomenat Max Falk, i li va donar l'aparença de Roberto Bettega, davanter de la Juventus italiana, esvelt i de cabells blancs, d'aquí que la premsa transalpina el bategés com a 'Penna Bianca' (Ploma Blanca).

Reformulant el relat

A casa nostra la historieta va ser publicada per Bruguera. Si el títol de l'original era 'Ein Fußballheld wird geboren', l'editorial barcelonina el va editar com 'A las puertas de Múnich'. No va ser l'únic canvi. Si en la versió neerlandesa el protagonista es deia Kai Falke, en l'espanyola passava a anomenar-se Walter Müller, inconfusible referència al davanter letal alemany, Gerd 'Torpedo' Müller.

El còmic de Reding per a Zack va tenir un èxit menor i la revista va decidir no seguir amb la sèrie. Reding, però, no va voler abandonar el personatge. Amb la complicitat del guionista Françoise Hugues (Hugues és una figura certament misteriosa, impossible trobar dades biogràfiques, els rumors de l'època asseguraven que en realitat es tractava del pseudònim usat per l'amant de Reding) va decidir replantejar el relat.

eric i els tonis

En Kai és l'Èric

En la nova versió Kai Falke va passar a dir-se Eric Castel, un futbolista professional francès amb una carrera que sembla haver tocat fons quan es lesiona de gravetat defensant la samarreta de l'Inter de Milà. Tot canvia quan fitxa pel FC Barcelona, on aconsegueix recuperar-se físicament i refer la seva trajectòria.

L'any 1979 la revista francesa Súper As va publicar el primer volum de les aventures d'Eric Castel: 'Éric et les Pablitos' (1979). A casa nostra els drets de la història els va adquirir l'Editorial Grijalbo, que aquell mateix any va publicar el còmic en català sota el títol d''En Castel i els Tonis'. L'editorial Norma Còmics ha reeditat recentment tota la col·lecció. 

En aquella primera entrega el futbolista francès arriba a Barcelona on a més de triomfar com a jugador blaugrana, viurà tota mena d'aventures acompanyat d'un grup d'adolescents, els Tonis, que es convertiran en personatges recurrents en les posteriors entregues.

eric cinc primers minuts

El fitxatge

Més enllà d'un relat pulsquamperfecte i un dibuix, escola belga, genial, un dels grans encerts de Reding va ser dotar d'un gran realisme els escenaris en què transcorre l'acció de les aventures: el Camp Nou, la ciutat de Barcelona, Tossa de Mar... tots ells perfectament reconeixibles a les pàgines del còmic.

La vida de Castel era idíl·lica fins... Fins que l'any 1984 els editors van apostar pel mercat francès. Una decisió que va implicar que l'estrella blaugrana acabés recalant al Paris Saint-Germain, un club Frankenstein fundat el 1970 per a les oligarquies franceses amb l'objectiu de dominar el futbol gal.

Aquell fitxatge es va materialitzar al vuitè volum de la sèrie, 'La gran decisió', i el novè, 'Els cinc primer minuts', on Castel es va enfrontar al seu antic club en un torneig fictici amb moltes similituds, però, amb l'actual Champions League. Guanyaven els francesos.

Després de dues temporades a ParísEric Castel retornava al club de la seva vida, el Barça. Ara mateix sembla difícil que Messi torni a vestir de blaugrana culer.