TV3 emet aquest dimarts, a les 21.55, una nit temàtica sobre la postveritat on es podrà veure Veritats de mentida, documentari elaborat pels serveis informatius i el programa Sense ficció, i dirigit pels periodistes Montserrat Besses i Pere Bosch. El documentari vol respondre preguntes com si som més tolerants amb la mentida, com es cola la mentida en el nostre dia a dia o si sabem detectar quan ens la volen fer empassar. La nit seguirà amb el debat “Veritats compartides”, en directe des del CCCB, en el marc del Festival DocsBarcelona.

El documentari qüestiona l’actual funció i valor del periodisme i els mitjans de comunicació davant l’allau de notícies falses. Vicent Sanchis, director de TV3, ha destacat en la preestrena de la peça, aquest dilluns, “l’esforç de l’equip del programa per donar respostes a preguntes tan difícils. Aquest treball obre portes a trobar solucions, i ho fa de manera humil”.

Citant el filòsof José Antonio Marina, que intervé al documental, Besses ha dit: “La societat pateix d’una mena d’immunodeficiència. Estem familiaritzats amb la mentida, que es va incorporant al nostre dia a dia. Treballa com un agent patogen i ens va deixant sense defenses”.

Eines pràctiques

Besses ha explicat: “Amb aquest debat volem respondre moltes preguntes i donar eines pràctiques per als espectadors. Ens preocupa també el jovent, molt expert en les eines però no tan hàbil per trobar-hi els criteris necessaris de selecció. Els donarem consells perquè puguin retrobar-se dins del món de les xarxes socials”.

Sanchis també ha destacat la “col·laboració que aquest documental ha suposat entre els Serveis Informatius de TVC i el programa Sense ficció. Això dota el documental de la marca de qualitat dels informatius d’aquesta casa i és una garantia d’exercici d’honradesa”

El debat serà presentat per Pere Bosch i Montserrat Besses, i hi intervindran Neus Bonet, degana del Col·legi de Periodistes; Manuel Armayones, investigador dels estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació i director de l’e-Health Center de la UOC; Norbert Bilbeny, filòsof, i Eva Domínguez, periodista i professora de Comunicació Estratègica Digital de la UPF.

A la preestrena també hi han participat David Bassa, cap d’Informatius de TV3, i Joan González, director de Festival DocsBarcelona.