Als Cinemes Girona, els darrers dijous de cada mes, s'hi han programat a les 20 hores documentals sobre l'Àfrica. Aquestes projeccions s'emmarquen en el festival Farafina. Amb aquestes pel·lícules, els organitzadors pretenen donar visibilitat a l'Àfrica i als africans, però també fugir del catastrofisme i oferir informacions sobre l'Àfrica i sobre la diàspora amb una mirada "més lúcida, realista i complexa". A la fi de cada projecció hi haurà un col·loqui amb els autors de les pel·lícules.

Un diumenge a Brazzaville

Ha inaugurat el cicle Un diumenge a Brazzaville . Es tracta d'un documental del 2011 realitzat per Enric Bach i Adrià Monés. L'argument està conduït per un locutor de ràdio del Congo-Brazzaville, Carlos La Menace, que passarà un cap de setmana amb tres personatges ben coneguts de la ciutat. El primer és un membre de la Sapela Société des Ambianceurs et des Personnes Élégantes, un grup de congolesos aficionats a gastar els estalvis en la millor moda europea, encara que visquin al racó més miserable de la ciutat. El segon és un famós músic, que barreja el hip hop amb la música tradicional. I el tercer és un campió de lluita, que per guanyar usa remeis màgics.

El pèl de les africanes

Hi ha africans que tenen el pèl molt dur. I les africanes també. El pèl genera molts debats al continent africà. Hi ha polèmiques sobre si els homes poden portar el cabell llarg o no. Hi ha els que debaten si els africans (i les africanes) s'han d'allisar el cabell o no. N'hi ha d'altres que prefereixen portar a debat les perruques. Però, sobretot, el que genera més controvèrsies és l'ús de postissos, de cabell natural o artificial. Tots aquests debats, a l'Àfrica, però també a les diàspores europea i americana, estan recollits al documental Gente de pelo duro, de Toni Romero i Fátima Osia, que es projectarà el 26 de maig.

 

 

Del dolor del Congo, a la llengua i la música de Guinea Bissau

El 28 d'abril als Cinemes Girona es projectarà un documental sobre la guerra de la República Democràtica del Congo, Uchungu Na Tumaini, de Josep Ramon Jiménez. En aquest film se'ns mostra fins a quin punt ha quedat afectada la societat congolesa per un conflicte que fa quasi dos dècades que dura. Però, alhora, tracta de demostrar el dinamisme d'aquesta societat. Finalment, el 30 de juny s'ha programat el passi de Lantanda, de Gorka Gamarra. Es tracta d'un documental sobre l'excolònia portuguesa de Guinea Bissau, un dels països més pobres del món. L'autor estudia la llengua de comunicació d'aquest territori, el creole i mostra la força que té aquesta com a eina de comunicació a l'introduir-se al món musical.

 

Portada: Fotograma de "Lantanda".