La directora general adjunta de la Fundació ”la Caixa”, Elisa Durán; la subdirectora del Science Museum of London, Julia Knights; el físic de partícules i comissari de l’exposició, Harry Cliff, i el director de CosmoCaixa, Valentí Farràs, han presentat al CosmoCaixa El Sol. Vivint amb la nostra estrella, la mostra més gran mai dedicada al Sol, que es podrà veure per primera vegada fora del Regne Unit. Mitjançant l’exhibició de més de cent instruments i objectes històrics i contemporanis, aquesta exposició, coorganitzada per la Fundació ”la Caixa” i el Science Museum of London, ens convida a descobrir els secrets del Sol des del punt de vista físic, però també la influència que té en el nostre dia a dia. 

El Sol és una constant en l’existència humana, però la relació que hi hem tingut ha canviat molt amb el pas del temps. Al llarg de la història, hem passat de venerar-lo en les primeres societats a estudiar-lo durant segles per entendre’n els moviments aparents pel cel i poder organitzar així les nostres vides. Amb el pas del temps, la tecnologia ha anat reemplaçant algunes de les primeres funcions que li havíem atorgat, però aquest astre continua sent fonamental per a la vida a la Terra.

Harry Cliff Elisa Duran Expo El sol   CosmocaixaEl físic de partícules i comissari de l’exposició, Harry Cliff, i la directora general adjunta de la Fundació ”la Caixa”, Elisa Durán

El sol, una estrella crucial per la nostra supervivència? 

Després d’idear formes d’ús de l’energia solar i aprendre a capturar-ne la llum en forma de calor, l’hem arribat a transformar en electricitat i, fins i tot, estem intentant recrear la font del seu poder, la fusió nuclear. Ara, en un context d’emergència climàtica i mentre cauen les reserves de combustibles fòssils, que són un recurs finit, entendre el Sol i saber aprofitar tot el potencial que té pot ser crucial per al nostre futur.

Aquests vincles variables de la humanitat amb el Sol són presents en els quatre àmbits de l’exposició: la mesura del pas del temps gràcies als moviments aparents del Sol, l’aprofitament de la seva energia, la relació entre el Sol i la nostra salut, i l’estudi del Sol des del punt de vista astrofísic. Després de fer-nos descobrir els nostres llaços amb l’astre rei, l’exhibició culmina amb una brillant experiència immersiva que permetrà contemplar la magnificència del Sol en la seva màxima esplendor.

El Sol. Vivint amb la nostra estrella   Cosmocaixa (1)

Visitants a la instal·lació de realitat augmentada per a conèixer els processos interns del Sol

En consonància amb la naturalesa participativa de CosmoCaixa, la mostra s’enriqueix amb nombroses experiències interactives adaptades a diferents franges d’edat i amb mòduls electromecànics que ajudaran els visitants a entendre l’amor mil·lenari per la nostra estrella, a més del seu enorme poder.

Per a l’exhibició a Barcelona, la Fundació ”la Caixa” ha produït expressament diversos mòduls, com per exemple una maqueta interactiva de Stonehenge o una instal·lació de realitat augmentada que mostra processos originats a l’interior del Sol. A més, ha reservat un espai dedicat a les observacions astronòmiques dutes a terme des de Catalunya, tant d’àmbit professional com amateur.

 

Al voltant de la mostra, s’ha preparat també un ampli ventall d’activitats complementàries que ens ajudaran a aprofundir en el coneixement del Sol des de diversos camps d’estudi. Entre aquestes, destaquen un taller d’il·lustració científica sobre aquest astre, un curs d’iniciació a l’astronomia i un cicle de conferències. Així mateix, el 18 de juny CosmoCaixa acollirà una celebració anticipada del solstici d’estiu amb observacions astronòmiques, monòlegs i un concert, i el 20 de maig una nova Nit NEO dedicada a l’astronomia.