Òmnium Cultural lidera “Sant Jordi és Llibertat”, una nova acció reivindicativa per exigir l’alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats, així com la fi de la repressió contra el sobiranisme.

Coincidint amb la diada de Sant Jordi, i davant l’excepcionalitat provocada per la pandèmia de la Covid-19, l’entitat que dirigeix Jordi Cuixart des de la presó de Lledoners encoratja la ciutadania a tornar a mobilitzar-se i reivindicar el lliure exercici dels seus drets i llibertats, aquesta vegada a través de la literatura.

En un comunicat, Òmnium insta la societat civil a "utilitzar la cultura per reclamar allò que també han demanat les Nacions Unides i les principals organitzacions internacionals de drets humans: que l’Estat espanyol respecti els drets i les llibertats fonamentals". Per això, l’entitat demana als ciutadans que, aquest Sant Jordi, destaquin poemes o fragments de llibres o pel·lícules que els evoquin el concepte de llibertat, que els pengin als balcons i els difonguin a través de les xarxes socials amb el hashtag #SantJordiÉsLlibertat.

A la campanya ja s’hi han sumat de manera unànime els presos i preses polítics i els exiliats, així com diversos represaliats. Jordi Cuixart, per exemple, ha destacat la cita “he besat l’ocell i li he donat la llibertat. Maleesc l’home que fa gàbies”, d’Antonina Canyelles, i ha assegurat que “en un Sant Jordi excepcional no renunciarem a viure la cultura, l’amor i el país”.

El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha desitjat a tothom una bona diada de Sant Jordi “en un país lliure”, i ha citat el poema de Joan Margarit: “La llibertat és una llibreria. Anar indocumentat. Les cançons prohibides. Una forma d’amor, la llibertat”.

A la campanya també s’hi han afegit els principals líders polítics del país  -com el president de la Generalitat, Quim Torra, i del Parlament, Roger Torrent, així com els líders dels partits polítics JuntsxCat, PDeCAT, Esquerra Republicana, la CUP i Comuns-, representants destacats del món cultural -com l’actor Lluís Marco, els escriptors Màrius Serra i Carles Rebassa, els músics de Els Catarres i Cesk Freixas,  i el vicepresident de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, Joan Sala, entre molts d’altres- i del món sindical i la societat civil -com Javier Pacheco de CCOO Catalunya, Ramon Font del sindicat USTEC, la intersindical CSC, els advocats Carla Vall i Olivier Peter, la presidenta de l’ANC Elisenda Paluzie, o Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector-, així com milers de ciutadans anònims que s’han sumat a l’acció reivindicativa.