El poeta i traductor Enric Casasses ha rebut el 52è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes avui en un acte al Palau de la Música Catalana.

Enric Casasses, Premi d'Honor/Òmnium Cultural

Enric Casasses amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes/Òmnium Cultural

Cuixart, tres anys empresonat

Per tercera edició, el president d'Òmnium Cultural no ha pogut assistir al lliurament del guardó instituït per l'entitat l'any 1969. Des de l'octubre de 2017, Jordi Cuixart és a la presó, on compleix una condemna de nou anys per sedició. Malgrat que són temps de nova normalitat, Òmnium no ha volgut normalitzar la repressió i l'empresonament a Lledoners del seu president en l'acte de lliurament d'aquest històric reconeixement a "una persona que per la seva obra literària o científica en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans".

Imatges de Jordi Cuixart durant els fets de setembre de 2017 i al judici del Tribunal Suprem han acompanyat l'entrada de Casasses, amb el seu inseparable senatxo a l'esquena i amb l'aire de perplexitat del bon nen i de pirata, tal com va dir el dia que es va fer públic que el jurat l'havia distingit per "la seva contribució a la llengua i literatura, l'originalitat del llenguatge, la qualitat de la seva obra en poesia, narrativa, edició o assaig, l'estil propi i transgressor a l'hora de dir i fer poesia i la seva tasca de renovador de la poètica catalana".

Fotografia de família de les autoritats presents al lliurament del 52è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes/ACN

Fotografia de família de les autoritats presents al lliurament del 52è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes/ACN

Un acte singular amb un protagonista únic: Enric Casasses

El públic del Palau, on les mesures de distanciament social han reduït el caliu habitual en aquest acte, ha pogut veure un enregistrament de la trobada de Cuixart i Casasses, aquest estiu, durant un permís del president de l'entitat. Els versos de Casasses –"hem de sortir/ de la presó/per no morir/que la raó/no rebi més/ cops de bastó"– han fet estremir la platea, presidida per Quim Torra, president de la Generalitat cessat pel TSJ –que ha estat ovacionat–, el vicepresident Pere Aragonès, el president del Parlament Roger Torrent, els consellers Meritxell Budó i Jordi Puigneró i els expresidents de la Generalitat Artur Mas i José Montilla, a més del regidor de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats.

Enric Casasses, Premi d'Honor/ACN

Enric Casasses, durant l'acte de lliurament del Premi d'Honor de les Lletres Catalanes/ACN

Tot i la solemnitat de l'auditori creat per Lluís Domènech i Muntaner com a seu de l'Orfeó Català, tradicional escenari des de l'any 1969 del lliurament del Premi d'Honor, Casasses ha capgirat les formes tradicionals sent el protagonista indiscutible de l'acte, amb direcció escènica de Ramon Simó, i ocupant amb els seus versos l'espai escènic des del primer moment.

Sol, amb l'únic acompanyament del micròfon que convertia l'espai flanquejat per Beethoven i Anselm Clavé en una mena d'Horiginal, Casasses ha respost a les preguntes "qui sóc?" i "per què escric?" enumerant els grans temes de la seva poesia: la llibertat, la mort, l'amor, "elles", la tradició, etc. Sense el seu amic Pascal Comelade –que no ha pogut viatjar per culpa de la pandèmia–, però cofat amb un barret de copa amb el qual ha recordat Verdaguer, ha recitat un Cant espiritual acompanyat de la guitarra de Feliu Gasull i ha resseguit la seva obra amb els ritmes electrònics de Telefunken i Don Simón i la col·laboració del grup d'improvisació poètica Nicomedes Mendes i Daniel Ariño i Maria Mauri. De la mateixa manera que ha pujat, Casasses ha marxat proclamant que "si hi ha una cosa més bonica que l'amor hi anirem tots dos i agafats de la mà".

Enric Casasses, Premi d'Honor/ACN

Enric Casasses, durant l'acte de lliurament del Premi d'Honor de les Lletres Catalanes/ACN

"Com un nen al qui deixen seure a la taula dels grans"

L'escriptora Bel Olid, presidenta de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), ha estat l'encarregada de glossar el premiat, de qui ha destacat que "no és habitual que un poeta compti alhora amb el reconeixement oficial, el favor de la crítica i l’adoració del públic". Per Olid, Casasses és "un trencador de motlles que ha creat escola" que ha evocat com un poeta proper i íntim, capaç de vincular la tradició pròpia amb els referents internacionals.

Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium, ha estat l'encarregat de fer lliurament de guardó, obra d'Ernest Altés, i ha reivindicat la llengua catalana com la millor eina per construir un país just, cohesionat i lliure, i la cultura com el millor reservori en moments com els viscuts per la pandèmia. Casasses –"honorat amb l'honor"– ha recordat el seu pare, Enric Casasses i Simó, membre del jurat del Premi als anys vuitanta, i ha assegurat sentir-se, davant dels "herois" premiats anteriorment, "com un nen al qui deixen seure a la taula dels grans", abans d'afirmar-se independent a l'espera que la burocràcia reconegui la independència de Catalunya.

Enric Casasses, Premi d'Honor/ACN

Enric Casasses, durant l'acte de lliurament del Premi d'Honor de les Lletres Catalanes/ACN

L'acte s'ha clos amb la interpretació dels Segadors i crits d'independència.