El CaixaForum Barcelona i el Museu de la Ciència CosmoCaixa han presentat aquest dimecres 7 de setembre la temporada 2022-2023 que proposa un viatge “al cor de l’arqueologia, l’art, la ciència, la fotografia, el còmic i el cinema”. Sota el lema ‘Creiem en la cultura. Creixem en la cultura’ la temporada que s’ha presentat oferirà una trentena d’exposicions que es podran veure als diferents centres de l’Estat de CaixaForum i al Museu de la Ciència CosmoCaixa, 4.000 activitats i 8 mostres que viatjaran per més de 80 ciutats.

Pel que fa exclusivament a CaixaForum Barcelona, el centre de la capital catalana oferirà les exposicions 'Còmic. Somnis i història’, ‘Déus, mags i savis’, ‘Mòmies d’Egipte. Redescobrint sis vides’, ‘El segle del retrat. La imatge de la societat del segle XIX’, ‘Alex Reynolds’, ‘Visions expandides. Fotografia i experimentació’, ‘La imatge humana. Art, identitats i simbolisme’, ‘Cinema i Moda. Per Jean Paul Gaultier’, ‘Digerir el món on és’ i ‘Symphony. Un viatge al cor de la música i El Bolero de Ravel’.

Un inici de còmic

La temporada expositiva de CaixaForum Barcelona començarà aquest proper 28 de setembre amb la presentació de Còmic. Somnis i història. La mostra reivindica aquest art com a eina de reflexió sobre el present i el futur, i com a poderós mitjà de creació de realitats paral·leles, mons imaginaris, utopies i distopies. Aquesta exposició, de producció pròpia, presenta l’obra dels grans mestres universals i també de clàssics del còmic del nostre país, que ens ha brindat guionistes i dibuixants reconeguts internacionalment. Des dels seus orígens a principis del segle xx, el còmic ha estat un mirall de la realitat i ha mostrat aspectes que passaven desapercebuts en les altres arts. L’exposició reuneix obres mestres de la història del còmic creades per autors com Richard Felton Outcault, Winsor McCay, Milton Caniff, Hergé, Claire Bretécher, Alex Raymond, Will EisnerFrank Miller, John Romita, Jack Kirby, Alan MooreMoebius, Hugo Pratt, Quino, Francisco Ibáñez, Laura Pérez Vernetti, Purita Campos, Juanjo Guarnido, Goscinny i Uderzo, Alberto Breccia, Enki Bilal o Robert Crumb

Comic Frame big6
Imatge del Corto Maltés inclosa a l'exposició Còmic. Somnis i història

La nova temporada ens permetrà també apropar-nos als personatges memorables dissenyats per Pixar. Rere els protagonistes de les nostres pel·lícules d’animació favorites hi ha un llarg procés en què la creativitat es barreja de manera indispensable amb la tecnologia, l’enginyeria, l’art i les matemàtiques, com explica La ciència de Pixar. Aquesta mostra, que s’estrenarà al Museu de la Ciència CosmoCaixa, està desenvolupada pel Museum of Science de Boston en col·laboració amb Pixar Animation Studios i és eminentment interactiva. L’exposició permetrà als visitants dotar de moviment les figures de clàssics de Pixar, projectar brillantors i ombres, i treballar en la creació de mons virtuals en 3D.

La ciència de la fotografia

De la resta de propostes ideades per CaixaForum destaca el recorregut per totes les facetes del retrat del segle XIX amb el Museu del Prado, un viatge per la història de la fotografia experimental amb el Centre Pompidou i l’interior de sis mòmies de l’Antic Egipte amb el British Museum

El segle del retrat. La imatge de la societat del segle XIX, és l'esdeveniment que el CaixaForum ha elaborat a partir grans obres procedents del Museo Nacional del Prado. Serà la primera exposició dedicada al retrat del segle XIX a Espanya i constituirà un viatge en el temps per explorar totes les facetes del retrat: des del retrat com a símbol de poder fins al retrat com a fenomen social. En la mostra s’hi podran veure obres de Francisco de Goya, Vicente López, Federico de Madrazo, Eduardo Rosales, Ignacio Pinazo, Joaquim Sorolla i Ignacio Zuloaga, entre d’altres. 

Mòmies CaixaForum
CaixaForum descobreix la vida de sis mòmies d'Egipte / Foto: Premsa Fundación "la Caixa" 

Visions expandides. Fotografia i experimentació, resultat de la tercera col·laboració amb el Centre Pompidou. La mostra recorre la història de la fotografia experimental des de principis del segle xx fins avui a través de més de 260 obres. El projecte proposa una lectura del corrent fotogràfic experimental mitjançant el diàleg entre obres històriques i contemporànies, i presenta les primeres experimentacions fotogràfiques del cèlebre William Klein. Finalment, Mòmies d’Egipte. Redescobrint sis vides, és el resultat de la nova col·laboració de la Fundació La Caixa amb el British Museum. Aquest projecte ens transporta a la vall del Nil entre el 800 aC i el 100 dC per descobrir-nos les històries de sis persones que van ser momificades i de les quals ara podem saber com van ser les seves vides gràcies a una tecnologia puntera no invasiva que ha permès desembolcallar virtualment les fràgils restes de les mòmies sense danyar-les.