Milers de persones han omplert la Rambla, el Passeig Marítim i la platja dels Pescadors de Badalona (Barcelonès) en la Cremada del Dimoni d'aquest 2018. Com marca la tradició, l'emblemàtic personatge, que enguany tenia aspecte de pres polític tancat en una cel·la amb el número 155 a la part frontal, ha il·luminat la nit del 10 de maig, vigília de Sant Anastasi, patró de la ciutat. Tal i com ja van anunciar fa uns dies, els representants del PP i els de C's en aquest Ajuntament no han pres part en la cita en considerar que l'executiu local ha "politizat" la celebració escollint aquesta figura com a protagonista de les festes. La jornada també ha comptat amb un piromusical, el Seguici de la Ciutat, que hi ha arribat des de l'Ajuntament o l'Acte Sacramental, un ball de tradició milenària que simbolitza la lluita entre el bé i el mal i que fa una sàtira de l'actualitat en el darrer any.

Les flames han hipnotitzat els milers de badalonins que aquest dijous s'han reunit al voltant de la platja dels Pescadors per veure com el dimoni d'enguany acomiadava els mals auguris. En pocs minuts el foc ha convertit en cendres la polèmica figura que des de fa dies presidia la platja de la ciutat. 

Badalona crema dimoni ACN

Abans però, el centre de la vila s'ha tenyit de festa gràcies a les colles de cultura popular de la ciutat que han ofert el Seguici de la Ciutat baixant des de la casa de la Vila fins el passeig Marítim. Allà, ha tingut lloc la Tanda de Lluïment i l'Acte Sacramental que aquest 2018 ha dirigit les seves crítiques envers l'executiu de Mariano Rajoy i la justícia espanyola. Els participants no han oblidat l'expresidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, els presos polítics i els llaços grocs. 

Pel que fa al piromusical, en aquesta ocasió ha estat dedicat a les grans veus femenines de la història. Han sonat temes tan coneguts com 'El guardaespatlles' de Whitney Houston; 'Mama mia' d'Abba, 'Material girl' de Madonna o la versió de 'Boig per tu' de la colombiana Shakira.

Una figura polèmica

El representants del PP i C's de Badalona van anunciar la setmana passada que no participarien en la popular crema del dimoni ni en els actes institucionals previstos amb motiu de les Festes de Maig. Consideren que s'ha "polititzat" la cita en escollir com a protagonista d'enguany aquesta figura. "És una vergonya i una irresponsabilitat que l'alcaldessa polititzi fins i tot una festa com la del dimoni i ens expulsi a més del 70% dels ciutadans", va afirmar el president del PPC i regidor badaloní, Xavier García Albiol.

Des del govern local, el tercer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Badalona, Josep Téllez, va recordar que el disseny s'havia escollit a través d'un procés participatiu i que no hi havia cap intenció municipal darrera de l'elecció. 

Aquesta és la primera vegada que l'elecció de l'obra s'ha obert a la participació ciutadana. Un total de 772 persones van pendre part en la votació i 331 es van decantar per aquest disseny. Es tracta d'una creació del dibuixant publicitari badaloní Antonio Amador que va batejar aquesta figura com 'El Dimoni que va cridar llibertat'. 

Una tradició del segle XVIII 

Aquesta celebració es basa en l'obra 'Calaix de Sastre', del Baró de Madà que explica que l'any 1785 uns pescadors van cremar una figura de grans dimensions a la platja. L'any 1940 la Confraria de Sant Anastasi va cremar el primer dimoni de Badalona al carrer del Temple i poc a poc es va anar convertint en una tradició. Amb el pas del temps la cremada es va traslladar a la platja i amb l'arribada dels ajuntaments democràtics va esdevenir la principal festa de la ciutat. L'any 1991 la Generalitat la va declarar d'interès turístic.