La futbolista Aitana Bonmatí ha estat reconeguda per Òmnium Cultural amb el 37è Premi Internacional J. B. Cendrós pel seu compromís en la defensa de la llengua catalana. També es reconeix la seva tasca per la internacionalització del català en el seu discurs durant la gala de la Pilota d’Or, que va ser retransmès i vist per tot el món. “L’Aitana Bonmatí és una referent en la defensa, ús i difusió de la llengua catalana i de molts altres valors, sobretot, entre els i les joves”, assegura el president de l’entitat, Xavier Antich. El jurat del Premi Joan B. Cendrós, format per Antoni Bassas, Joan Becat, Laura Cendrós, Carme Colomina, Josep Gifreu, Elena Jiménez i Mary Ann Newman, li concedeix el premi per unanimitat. El guardó es lliurarà en el marc de la 73a edició de la Festa Òmnium de les Lletres Catalanes - Nit de Santa Llúcia, que se celebrarà el 12 de desembre al Teatre Nacional de Catalunya. 

L’Aitana Bonmatí és una referent en la defensa, ús i difusió de la llengua catalana i de molts altres valors, sobretot, entre els i les joves

El premi i la premiada

Aitana Bonmatí és una de les jugadores de futbol més conegudes i reconegudes a Europa i al món de l’esport, sobretot després de guanyar la Pilota d’Or 2023. Nascuda a Sant Pere de Ribes el 1998, la seva carrera futbolística ha estat modèlica i fulgurant com a migcampista. Actualment, és jugadora del FC Barcelona. Al seu palmarès hi destaquen, entre altres títols, dues Champions League (2020 i 2023), quatre lligues, cinc copes de la reina i tres Supercopes d'Espanya. I amb la selecció espanyola, també ha aconseguit el Mundial de 2023, on va ser nomenada millor jugadora del torneig. En una piulada a X, Bonmatí ha agraït el premi a Omnium destacant que "és un orgull poder portar el català arreu del món".

Aquest premi es diu Joan B. Cendrós en homenatge a un dels cinc fundadors d’Òmnium Cultural, l’any 1961. Joan B. Cendrós va ser un gran mecenes, que va dedicar el seu patrimoni privat a promocionar i enfortir la cultura catalana. També va dedicar molts esforços a portar artistes catalans a l’estranger, internacionalitzant així la cultura catalana arreu. És per això que, en homenatge, aquest premi pren el seu nom. N’han estat mereixedors el periodista finès Pertti Pesonen; l’alemany Alex Rühle; l’escriptor gallec Suso del Toro; el corresponsal francès Henry de Laguérie; el diari nord-català L’Indépendant; la revista acadèmica Catalan International View; el Col·lectiu Emma; l’editorial Catalonia Press, l’activista nord-americana Jody Williams, Premi Nobel de la Pau el 1997, i el filòsof i comissari d’art Paul B. Preciado, els editors nord-americans Jill Schoolman i Chad W. Post o l’artista xinès Ai Weiwei. En l’edició anterior, el guardó va recaure a la traductora Mara Faye Lethem.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!