El 18 d'octubre el CaixaFòrum, de l'Obra Social la Caixa, obre la nova temporada d'exposicions amb Toulouse-Lautrec i l'esperit de Montmartre, una exposició que promet transportar-nos al París bohemi de finals del XIX i principis del XX. Amb ella es vol fer arribar al públic la fascinació pel barri de Montmartre, lloc de creació i de vida dels millors artistes, músics i escriptors de l'època. 350 obres, entre pintures, dibuixos, escultures, fotografies i vídeos, contextualitzaran l'obra d'un pintor tan popular com Toulouse-Lautrec, en una exposició de producció pròpia comissariada per Phillip Dennis Cate. Però alhora, aquesta exposició vol mostrar què va representar Montmartre, un autèntic "espai de llibertat" a l'època. A continuació, el CaixaFòrum reunirà, per primera vegada a Barcelona, set quadres de Velázquez en una gran exposició sobre aquest pintor del Segle d'Or espanyol, gràcies a la col·laboració del Museo del Prado. Serà la primera vegada que es poden veure a Barcelona sis d'aquestes set obres. Velázquez i el Segle d'Or també comptarà amb pintures de l'època de pintors italians o flamencs com Ticià, Rubens o Jan Brueghel, i d'espanyols, com Ribera, Zurbarán, Murillo o Alonso Cano. D'aquesta forma es vol relacionar el geni de Velázquez amb el dels creadors de la seva època.

diego velazquez caixaforum i el princep baltasar carles a cavall i cap el 1635 oli sobre tela c museo nacional del prado obra social caixa

Diego Velázquez, El príncep Baltasar Carles, a cavall, cap el 1635. Oli sobre tela. © Museo Nacional del Prado.

Tresors al CaixaFòrum

Però el CaixaFòrum no es vol limitar a presentar a artistes clàssics, sinó que vol oferir un ampli ventall d'exposicions que comprenguin disciplines, estils i èpoques molt diferents. Al febrer arribarà al CaixaFòrum una exposició sobre un artista menys conegut, Max Beckmann (Leipzig, 1884 - Nova York, 1950). Aquest pintor, desmarcat de qualsevol escola, va haver d'exiliar-se d'Alemanya el 1937, en ser considerat "artista degenerat" pels nazis. A diferència de Toulouse-Lautrec és un artista, no marcat per la bohèmia festiva de Montmartre, sinó pel món intel·lectual dolgut del Berlín nazi. Ignasi Miró, director de l'Àrea de Cultura de la Fundació la Caixa, ha assegurat que per a molta gent serà tot un descobriment. A partir de l'abril arriba una altra de les grans exposicions coorganitzades amb el British Museum: Luxe. Dels assiris a Alexandre el Magne, una exposició espectacular que recollirà objectes de luxe del període comprès entre el 900 i el 300 aC., amb objectes de les cultures assírica, babilònica, fenícia i aquemènida. Serà una exhibició plena d'objectes d'or, però també d'ivori, d'argent i amb pedres precioses incrustades. L'or lluïrà a les vitrines del CaixaFòrum.

CAixaforum clip per subjectar la caixa on es transportaven els arcs i les fletxes i takht i kuwad tadjikistan 500 400 ac obra social caixa

Clip per subjectar la caixa on es transportaven els arcs i les fletxes. Takht-i Kuwad, Tadjikistan, 500-400 aC. Or. © The Trustees of the British Museum.

Les avantguardes

A partir del juny el CaixaFòrum acollirà una exposició molt didàctica, coproduïda amb l'IVAM de València, sobre Les avantguardes històriques. Construint nous mons 1914-1945. Pretén ser una lectura dels primers anys del segle XX, amb una intenció molt didàctica, i que comptarà amb una selecció de peces de la col·lecció de l'IVAM. Inclourà mostres dels moviments dadaistes i surrealistes, amb obres de Man Ray, Raoul Hausmann, André Kertész o André Masson, entre d'altres. A més a més, dedicarà molta atenció a analitzar com les avantguardes es van vincular a la política, i com van impactar sobre el món de la propaganda i el compromís social. Aquesta exposició serà comissariada per José Miguel G. Cortés i Josep Salvador.

caixaforum gustav klucis i transport i transport 1929 gravat al buit i tipografia sobre paper c ivam obra social caixa

Gustav Klucis, Transport (Transport), 1929. Gravat al buit i tipografia sobre paper © IVAM, Institut Valencià d’Art Modern, Generalitat.

La innovació

El CaixaFòrum Barcelona també acollirà dues exposicions realitzades a partir de la pròpia col·lecció d'art contemporani de la Fundació La Caixa, constituïda per 1.000 obres de 401 artistes nous. Al febrer es presentarà Polítiques de l'emoció, que intenta analitzar com l'art ha reflectit les emocions al llarg de la història, i que ha estat comissariada per una jove creadora, Érika Goyarrola. Goyarrola, amb aquesta exposició, vol defensar que l'art contemporani també apel·la a les emocions. La segona mostra, que arribarà després de Sant Joan, Estratègies pictòriques, analitzarà la necessitat contínua de la pintura de reinventar-se, i ho farà a partir de diversos artistes de la segona meitat del segle XX, a partir d'obres clau de la col·lecció de l'Obra Social la Caixa (fins i tot incorporant algunes de les darreres adquisicions). La comissària d'aquesta exposició serà Nimfa Bisbe.

caixaforum jessica stockholder i air padded table haunches i 2005 instal lacio col leccio la caixa d art contemporani c jessic

Jessica Stockholder, Air-padded Table Haunches, 2005. Instal·lació. Col·lecció ”la Caixa” d’Art Contemporani. © Jessica Stockholder.

Més que exposicions

El CaixaFòrum, a més a més de les exposicions, ha preparat un llarg programa d'activitats per a aquest any. En la seva majoria són activitats escolars (que el curs passat van acumular un 34% dels visitants) o familiars (que sumaven un 32%). A més a més de les activitats vinculades a les exposicions, hi haurà cicles de cinema, concerts, espectacles... Entre les activitats per al públic general, s'han programat conferències, converses i diàlegs, entre els que se'n pot destacar un sobre Pensar el mal en la societat contemporània. També hi haurà una programació musical intensa, amb fado, música clàssica i gòspel. L'aposta més innovadora és el cicle Found!, destinat al públic més inquiet, i que inclou trobades amb els creadors més actuals. Cada darrer divendres de mes, el CaixaFòrum es convertirà en un punt de trobada de l'escena electrònica barcelonina al DNIT. Aquest curs, el Found! inclourà una nova activitat, la Nit Found, una trobada interdisciplinària que tindrà lloc el 19 d'octubre.

Presentació temporada CaixaForum Obra Social la Caixa

D’esquerra a dreta: el director de l’Àrea de Cultura de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Ignasi Miró ; la directora general adjunta de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Elisa Durán; i el director de CaixaFòrum Barcelona, Valentí Farràs.

Cap al CaixaFòrum valencià

Elisa Durán, directora general adjunta de la Fundació Bancària "la Caixa", ha volgut fer un balanç de la temporada 2017/18 als vuit CaixaFòrum (Barcelona, Madrid, Tarragona, Lleida, Girona, Palma de Mallorca, Sevilla, Madrid i Saragossa). Durán ha anunciat que es preveu que a finals de 2020 s'obrirà un novè CaixaFòrum, el de València, situat a l'Àgora, un edifici de Calatrava que ha estat buit fins ara; ha promès que serà un espai "espectacular". Durán ha promés grans exposicions als CaixaFòrums gràcies al pacte amb el British Museum per fer 5 noves exposicions fins el 2024 (entre elles una sobre les mòmies egípcies i una altra sobre l'art oceànic).

CaixaForum max beckmann i quappi amb sueter rosa i 1932 1934 oli sobre tela museu nacional thyssen bornemisza madrid c max bec (1) obra social caixa

Max Beckmann, Quappi amb suèter rosa, 1932-1934. Oli sobre tela. Museu Nacional Thyssen-Bornemisza, Madrid. © Max Beckmann, VEGAP, Barcelona, 2018.

Balanç molt positiu

Tot fent balanç de la temporada, que ara acab, Durán ha valorat molt positivament l'exposició sobre Andy Warhol, que ha estat la més vista als CaixaFòrums, amb 485.000 visitants. En total, els CaixaFòrums han programat 27 exposicions diferents, amb 43 exhibicions, i han rebut 2.713.000 visitants (se situen una mica per sota del Museu del Prado, en nombre de visites, tot i que molt per sota del Reina Sofía, que en rep 3.880.812). Durán ha insistit en què el seu objectiu no és tant buscar nous públics entre els turistes, sinó que han prioritzat fidelitzar un públic local. Per això també s'organitzen exposicions itinerants; les 32 que s'han organitzat han itinerat per 100 ciutats i han sumat 2.907.000 visitants. El Caixaforum Barcelona ha tingut 748.140 visitants, situant-se, entre els centres museístics de la ciutat, només per sota del Museu Picasso (amb 1.046.000 visitants) i del MNAC (amb 869.000 visitants). Un 10% de les visites han estat escolars.

 

Foto de portada: Henri de Toulouse-Lautrec, Moulin Rouge, La Goulue, 1891. Litografia, Col·lecció particular.