A desgrat que Sant Jordi caurà enguany en diumenge, els tres gremis implicats en la Diada, llibreters, floristes i flequers, esperen que el Sant Jordi sigui un gran èxit. 7.000 forns, 3.500 punts de venda de flors i 2.000 de punts de venda de llibres se sumaran a la festa d'una manera o altra. Muntsa Vilalta, directora general de Comerç de la Generalitat ha destacat que el Sant Jordi mostra el potencial del comerç de proximitat i ha destacat el paper de cohesió social que fa aquest tipus de negoci. Montserrat Ballarín, regidora de Comerç de l'Ajuntament de Barcelona, ha anunciat que es preveu una jornada amb un alt volum de vendes, amb 4.806 parades de llibres i roses autoritzades. Pere Fàbregues, vicepresident del Gremi de Llibreters, en canvi, ha volgut destacar que Sant Jordi no és només negoci. Ha recordat que aquesta és una festa basada en la cultura i en l'amor, i que per això és una festa tan popular.

gremis

Viure els llibres

Pere Fàbregues ha volgut reivindicar el Sant Jordi com a festa popular, fonamentada en els sentiments, i no pas en el negoci. I ha recordat que les 20 localitats designades com a Ciutat Literària per la Unesco es reuniran el dia de Sant Jordi a Barcelona. A més a més, arribarà a Barcelona una delegació xinesa, que vol exportar la Diada a la Xina. Per això el Gremi de Llibreters ha promogut una sèrie d'activitats destinades a mobilitzar el públic, entre ells un concurs de selfies amb llibre, amb la voluntat que la gent es fotografiï amb els llibres comprats el dia de Sant Jordi. Les perspectives del Gremi és que continuï la recuperació que des de fa uns anys es va registrant en la venda de llibres. I recorden que tot i que hi ha molta propaganda dels més venuts, els 10 best-sellers de la jornada ni tan sols arriben al 5 % del total de les vendes.

Menys roses, i novetats

Els floristes són els més preocupats pel fet que la festa caigui en festiu, ja que es té por que algunes empreses que regalaven roses a empleades i clients aquest any no les regalin. Per això han preparat una festa escalonada: des de fa dies s'estan servint comandes a empreses, i fins i tot n'hi ha que han demanat comandes de roses per dilluns 24. Malgrat tot, el gremi de floristes espera que en aquest Sant Jordi es venguin 6 milions de roses, a partir de 4 €, tot i que es calcula que tan sols un terç seran venudes per floristes professionals, a causa del fort intrusisme en aquesta activitat (per aquest motiu el gremi reclama una nova ordenança per al Sant Jordi, que s'està negociant amb l'Ajuntament). El gremi de floristes apunten que el nombre de parades legals ja és excessiu, però asseguren que hi ha gairebé tantes parades il·legals com legals: podria haver-hi 3.000 parades il·legals a la ciutat, algunes d'elles promogudes per empreses que prometen als venedors guanys irreals. A més a més, Guillén assegura que molt d'aquest negoci, a més a més, mou diner negre i no tributa cap tipus d'impostos. El 90 % de les roses que es vendran aquest any seran vermelles, moltes d'elles del tipus Freedom, procedents de l'Amèrica Llatina. Però cada cop es venen més roses de tipus diferents. Aquest any seran novetat roses procedents d'Holanda de la varietat Ivy de color fúcsia, i les Lady Carolina, de color préssec. Malgrat tot, Joan Guillén, president del gremi, ha destacat que afortunadament la producció local de roses comença a guanyar quotes de mercat.

Pa de Sant Jordi

Des del 1988 el Gremi de Flequers de Barcelona ofereix un pa especial, el pa de Sant Jordi elaborat amb nous i sobrassada, que s'ha estès per tot Catalunya. Jaume Bertran president del gremi de flequers, ha anunciat que als punts agremiats ja hi ha pa de Sant Jordi des del dilluns. I als establiments agremiats, el dia de Sant Jordi podran oferir pa de Sant Jordi amb parades situades davant dels forns.

Mobilitat i seguretat

David Martínez, inspector de la Guàrdia Urbana, ha assegurat que s'ha preparat un operatiu per regular l'ús de l'espai públic per garantir un cert esponjament (afirmen que al centre, a les hores punta, podria haver-hi fins a un milió de persones). Ha afirmat que s'ha preparat un llistat de les llicències atorgades i que es controlarà estrictament que les parades siguin legals, i en cas que no ho siguin se'ls retirarà el gènere. La Guàrdia Urbana creu que aquest any hi haurà menys problemes de mobilitat que en anys anteriors pel fet que Sant Jordi caigui en festiu. Malgrat tot, la Guàrdia Urbana té por que abans del partit Madrid-Barça hi hagi aglomeracions de vehicles als carrers i de gent al transport públic, i per això recomana que la gent surti del centre de la ciutat de forma esglaonada. La regidora de Comerç, Montserrat Ballarín ha fet també una crida a la ciutadania per comprar a les parades que tenen el seu corresponent permís, per donar suport als comerciants que ens serveixen dia a dia.