L'Ajuntament de Barcelona ha volgut retre homenatge a una llibreria mítica dels temps del tardofranquisme i la transició: el Cinc d'Oros, situat a la Diagonal nº 462, prop de la plaça del Cinc d'Oros. En aquest establiment obert el 1969, durant els darrers anys del franquisme, va ser un oasi de llibertat, "un d'aquests espais esplèndids de difusió del pensament", en paraules de Ricard Vinyes, Comissari de Programes de la Memòria Històrica de l'Ajuntament de Barcelona. Avui s'ha descobert un faristol commemoratiu, amb una petita història de la llibreria, enfront d'on se situava antigament, i on avui hi ha una botiga de productes relacionats amb l'aeronàutica militar.

cinc d'oros logo

Logo de la llibreria Cinc d'Oros.

Desafiament a la llei

La Cinc d'Oros, creada per Jaume Farràs i Carmen Aizpitarte, va ser una llibreria que va desafiar obertament el franquisme. De fet, el seu nom venia de la denominació popular de la cruïlla entre Diagonal i Passeig de Gràcia, i va ser posat en uns moments en què el franquisme havia rebatejat l'espai com a Plaza de la Victoria (fa pocs mesos aquest espai públic ha recuperat el nom de Cinc d'Oros). A més a més, els llibreters venien llibres prohibits pel règim a aquells que reconeixien com a opositors (arriscant-se a fortes multes o fins i tot al tancament del local). Així els catalans van tenir accés a llibres sobre la guerra civil i la república, i també a creadors i pensadors prohibits pel franquisme. La llibreria s'inspirava en les més modernes llibreries parisines i després de la fi del franquisme va continuar essent una llibreria innovadora, que es va veure obligada a plegar el 2002 per problemes econòmics derivats del preu del lloguer.

photo5960966032329911190

Faristol commemoratiu: Foto: Ajuntament de Barcelona.

La barbàrie feixista

El 24 de novembre de 1971, un grup de feixistes va incendiar amb còctels molotov l'aparador de la llibreria, dedicat en aquell moment a Pau Casals, Pablo Picasso i Pablo Neruda. L'incendi va provocar greus danys a l'establiment. Els llibreters van decidir mantenir el rètol cremat de l'establiment, com a denúncia permanent dels atacs ultres. Aquest atac seria només el primer d'una sèrie d'atacs contra llibreries i mitjans de comunicació que gosaven desafiar el franquisme.

Recordar tradicions democràtiques

En l'acte de descobriment del faristol, Ricard Vinyes ha manifestat que l'objectiu de la campanya municipal de col·locació de plaques és fer visibles els moviments de radicalitat democràtica sovint invisibilitzats. I ha afirmat que la tasca de la Llibreria Cinc d'Oros acompleix a la perfecció el segon principi del lema de Josep Anselm Clavé, el gran líder popular de l'esquerra catalana del XIX: "Associeu-vos i sereu forts, instruïu-vos i sereu lliures, estimeu-vos i sereu feliços". El faristol es converteix, així, en un recordatori, també, de la retallada de llibertats viscuda durant el franquisme. Recordar per no repetir.

 

Inauguració del faristol del Cinc d'Oros. Foto: Núria Burguillo.