Chuck Berry, un dels grans padrins i fundadors del rock gràcies al tema "Johnny B. Goode", ha mort aquest divendres a casa seva als 90 anys d'edat.

En un missatge al seu compte de Facebook, la Policia del comtat de St. Charles, a San Luis (Missouri, EUA), ha confirmat la mort, després d'acudir a la residència del rocker responent a la trucada d'emergència del seu cuidador. Una vegada a casa de Berry, van trobar l'artista inconscient i, malgrat les maniobres de reanimació, no van poder reviure'l, i van declarar la seva mort a les 19.26 (hora catalana). La família de Berry ha demanat privacitat en aquests moments de dol.

berry efe

EFE

Nou àlbum

El passat 18 d'octubre, just el dia en què feia 90 anys, el guitarrista i autor de temes mítics com "Johnny B. Goode" va anunciar que llançaria aquest any "Chuck", el seu primer disc nou en 38 anys després de "Rock It", publicat el 1979. En aquest àlbum, dedicat a la seva esposa Themeta, amb qui portava casat des de 1948, hi va treballar el grup de confiança de Berry, inclosos els seus fills Charles Berry Jr. (guitarra) i Ingrid Berry (harmònica).

Ja el 2012, Berry va revelar que tenia un grapat de cançons escrites fa més de 20 anys i que pretenia donar-los sortida en un nou disc.

Les reaccions a la seva mort

Les reaccions a la mort per part de figures del món de la música no es van fer esperar. Bruce Springsteen va lamentar la pèrdua del "millor" guitarrista i escriptor de rock & roll que ha existit mai. Mick Jagger va donar les gràcies a Berry per la seva "música inspiradora", que va donar vida al seu somni i al de molts altres "de ser músics i artistes". Per la seva banda, Ringo Starr ha volgut posar de relleu la música de Berry i el cantant com a persona:

Llegenda a la Terra i més allà

L'artista avui mort va ser un dels fundadors del rock gràcies a temes com "Johnny B. Goode" i "Maybellene", i en la seva biografia del Saló de la Fama del Rock es llegeix: "Després d'Elvis Presley, només Chuck Berry ha tingut més influència a l'hora de donar forma i desenvolupar el rock & roll". Autor de clàssics com "Johnny B. Goode", "Sweet Little Sixteen", "School Days" "rock and roll Music" i "Back in the U.S.A.", Berry va influir en la música primerenca de The Beatles, The Rolling Stones i The Beach Boys, entre d'altres.

John Lennon va arribar a dir una vegada: "Si provessin de posar al rock & roll un altre nom, podrien haver-li dit Chuck Berry".

Quan la NASA va enviar a l'espai el 1977 la sonda no tripulada Voyager I, va incloure un disc amb sons i imatges de la vida a la Terra per si alguna vegada ho troba una espècia extraterrestre i la cançó que figura com a representativa del rock és, precisament, "Johnny B. Goode" de Berry.

Berry va ser un dels primers en entrar al Saló de la Fama del Rock, el 1986, i entre molts altres premis va rebre un Grammy el 1984 en reconeixement a tota la seva trajectòria i un guardó del Centre Kennedy el 2000.