Un dia després que el Dow Jones traspassés el rècord dels 19.000 punts, l'Ibex ha avançat un 0,1% en l'obertura en una sessió en la qual la possible presa de beneficis a Wall Street, com ahir es va esbossar, influeixi en l'ànim dels inversors.

L'evolució a Europa del sector manufacturer, mesurat pels PMI (enquesta realitzada entre els gestors de compres) serà la dada econòmica comuna a totes les borses de la zona euro, inclòs l'Ibex. L'euro s'ha recuperat canviant-se per 1,0636 dòlars.

El petroli, que ha estat aquests dies el catalitzador de les pujades borsàries, podria prendre avui un descans en vista del retrocés del preu del Brent, que cau a 48,94 dòlars. Al mercat circula que els països de la OPEP han acceptat aplicar quotes de producció a partir de gener.

Ja ho havia indicat fa més d'un mes Schauble, ministre de Finances germànic, però ara torna a les rotllanes la intenció d'Alemanya de retallar els impostos en 20.000 milions d'euros el 2017. La mesura va en la línia d'aplicar polítiques fiscals més expansives per estimular el creixement.

El nou entorn alcista ha introduït més estabilitat al mercat de deute, frenant l'augment de la rendibilitat dels bons. La prima de risc espanyola s'ha situat en 130 punts bàsics. Per la seva part, el Govern aprovarà l'alça de l'Impost de Societats i reduirà el sostre de despesa en 5.000 milions d'euros el 2017 per complir amb Brussel·les i aprofitar el moment del mercat.

A Wall Street, es coneixeran l'evolució de les comandes de béns duradors a l'octubre, la venda d'habitatges nous després de la bona dada referent a les de segona mà, així com les actes de l'última reunió de la Reserva Federal, que oferirà més informació sobre la seva disposició, a apujar tipus al desembre. En espera de com reaccionarà la Borsa de Nova York, els futurs del S&P (que ahir es va enfilar per sobre dels 2.200 punts) pugen un 0,08%.

Avui coneixerem amb tot això els límits del "momentum" Trump.