Ja no importa si comença bé o malament la borsa perquè el més probable és que acabi pitjor. Parlàvem abans de si l'Ibex defensava els 8.400 punts i anava cap als 8.500. Quina misèria. Però ja estem en els 8.300 punts. I és que Draghi va apuntar, en un comentari a les actes publicades avui del BCE, riscos alts sobre Europa, coincidint amb el pessimisme mostrat la vigília per la Reserva Federal sobre l'economia global. Sembla que ens movem, amb els matisos necessaris, en una acció verbal coordinada dels bancs centrals per donar compte de la situació. Per impulsar reformes i actuacions fiscals? 

És difícil saber-ho, però a Wall Street el S&P 500 queia gairebé un 1%, en espera que, amb aquest ambient, dilluns comenci la temporada de presentació de resultats de les empreses americanes, els resultats de les quals poden baixar un 8%, segons Deutsche Bank.

Per Draghi, "ens enfrontem a dubtes sobre les perspectives de l'economia global. Ens enfrontem a forces deflacionistes contínues, i ens enfrontem a dubtes sobre la direcció d'Europa i a la seva resistència davant dels nous sotracs". Molta mar de fons.

Allà estem, amb la qual cosa l'or puja un 1,69%, fins a 1.242,10 dòlars l'unça. Fins i tot el petroli va caure víctima de la suma de presagis. 

En aquestes, un jutjat de Madrid ha declarat nul·les les clàusules terra de 43 bancs, seguint una sentència de maig del 2013 del Tribunal Suprem, encara que sumar greuges avui resulta gairebé fins i tot redundant, presituació. Perquè els bancs ja coneixen les portes de l'infern, que de forma més artística va traçar Rodin. I a Rodin no li agradava l'infern.