Se li ha acabat la gasolina a la borsa. Després de set jornades a l'alça, l'Ibex ha punxat. En conjunt, la jornada al mercat ha estat dominada per la cautela encara que el preu del petroli (el gran baròmetre per als inversors des de fa mesos) se n'ha anat per sobre dels 36 dòlars malgrat els avisos en contra de l'Aràbia Saudita.

Hi havia un personatge intel·ligent i hàbil a la Borsa de Barcelona que, quan les coses no estaven del tot clares, deixava anar: “Tipus d'interès a la baixa, temps clar, ànim a l'alça”, cosa que havia de servir per redreçar una trajectòria borsària perduda. Doncs bé, ahir la meteorologia va complir, però ai! el tema dels tipus d'interès, senyor, se'n va anar per la tangent. El mercat comença a considerar que el BCE té dijous poc marge per comprar deute públic, amb la qual cosa la banca espanyola s'ha trobat sortint de l'armari amb una perspectiva d'un marge financer pressionat per un tipus d'interès real menys zero (que no és el mateix que tipus baixos) i sense poder compensar la disminució d'ingressos amb un menor cost derivat d'una prima de risc moderada.

A fora, Sanghai ha pujat un 0,81% encara que les reserves de divises caiguessin un 0,93%, el quart descens consecutiu, cosa que denota que el capital continua sortint de l'Imperi del Centre. El Dow Jones oscil·lava entre alces i baixes a mitja sessió. I l'Eurostoxx 50 ha estat pitjor que l'Ibex a causa de la dimissió del director financer d'EDEF, reveladora de les dificultats del sector energètic francès, en el qual hi ha també immobilitzat Gamesa.

L'estrella en aquesta jornada a semifosques ha estat FCC, on les accions pujaven al ritme que imposava la cursa per aconseguir el 15,3% de prima que ofereix Slim en la seva OPA a 7,6 euros per acció. Certament, el karma de l'inversor és buscar diners, però nota que patirà més que “El Renascut”, que ha perdut per defunció el seu amic l'inventor de l'e-mail.