L'Ibex ha posat fi amb magnificència a una setmana volàtil que ha rematat avui amb una pujada propera al 2%. Els bancs i el descens de l'euro (en afavorir les exportacions) han animat la sessió a Europa mentre els inversors a Wall Street prioritzaven la relació entre els resultats obtinguts pels bancs i les pròpies previsions sobre la comparativa anual, que oferia un perfil més modest.

Avui ha estat la jornada especial de la gran banca americana. JP Morgan ha presentat uns resultats del tercer trimestre en els quals el benefici queia un 5% comparat amb l'any passat, però en borsa pujava un 1,7% a mitja sessió perquè ha superat la xifra esperada. En el cas de Wells Fargo, els beneficis cedien un 4% i l'acció guanyava un 1,26%. I al Citigroup, els guanys retrocedien un 18%, però el valor avançava un 2,45%. Així funciona avui la Borsa de Nova York, no pas sobre la realitat sinó sobre les previsions. N'hi ha prou amb rebaixar-les per endavant per adjudicar-se després l'èxit.

En qualsevol cas, el relat novaiorquès va afavorir el bex i altres places europees, amb l'Eurostoxx evolucionant amb fermesa. Caixabank, Santander i Bankia (que rebrà suport amb un préstec de 50 milions d'euros per part del BEI per a la seva digitalització) van marcar el compàs juntament amb el BBVA del sector bancari. Gamesa i IAG destacaven entre la resta.

La confiança del consumidor als EUA ha retrocedit, segons la Universitat de Michigan, que ha destacat que les perspectives d'inflació a llarg termini als EUA són inquietantment baixes.

Més enllà d'això, dues grans operacions mundials s'han perfilat avui. D'una banda, la creació d'un fons d'inversió en alta tecnologia format inicialment pel conglomerat gegant japonès Softbank i l'Aràbia Saudita. El fons disposarà d'un capital inicial de 100.000 milions de dòlars.

Partint d'una xifra similar, ChemChina i Sinochem negocien una possible fusió que pot tenir una presència decisiva al mercat químic mundial. Aquí ningú no perd passada.