La llet de vaca i els seus derivats han estat molt presents en la nostra dieta diària al llarg de la nostra història. Tanmateix, en els últims anys, aquest fet tan familiar per a tothom s'ha vist qüestionat en quant als beneficis reals que té aquest aliment en la nostra salut.

"Als Estats Units recomanen 3 racions (237 ml) de llet o derivats (formatges, iogurts, mantega) al dia des dels 9 anys al·legant la importància d'aquest aliment a l'aportació de calci diari necessari en la nostra dieta i en la reducció del risc de fractures òssies", apunta Catalina Garcia, infermera del servei de cardiologia de l'Hospital Quirónsalud Barcelona. Tanmateix, avui, el benefici en la salut d'aquest aliment no ha estat demostrat i han sorgit estudis sobre el risc de possibles efectes adversos pel seu elevat consum.

The New England Journal of Medicine, va publicar el 2020 Milk and Health, una revisió de diversos estudis relacionats amb aquest aliment i diversos possibles problemes de salut, per intentar projectar llum sobre els beneficis o riscos que pot provocar el consum de la llet i derivats que ens acompanyen al dia a dia.

Llet i llibres Unsplash

Com afecta el consum de llet a la nostra salut cardiovascular segons l'estudi?

"En la hipertensió arterial no hi ha evidència que relacioni directament l'alt o baix consum de llet i derivats (normals o desnatats) amb una millora de la tensió. Tanmateix, en les persones que segueixen una dieta reduïda en sal i en greixos saturats i riques en vegetals i fruites (dieta recomanada a pacients amb patologies cardíaques), sí que s'observa una disminució de la tensió, però no es pot atribuir exclusivament al consum de llet desnatada (amb menys quantitat de greixos saturats)", explica Garcia.

De la mateixa manera passa amb l'augment de lípids o colesterol relacionat amb el consum de la llet, la relació no està demostrada. Malgrat aquest fet, el consum de llet i derivats desnatats seran els recomanats, ja que els greixos lactis contenen més percentatge de greixos saturats, que poden incrementar el colesterol LDL (el considerat 'dolent'). Tanmateix, malgrat que el colesterol LDL és un factor de risc per a la malaltia coronària, no existeix una associació clara entre el consum de llet o derivats, siguin sencers o desnatats, i l'augment de la incidència de la malaltia coronària o la mortalitat per l'esmentada causa.

Dels estudis es conclou que encara que la llet té la seva importància en el moment del creixement durant la infantesa o en la dieta de societats amb menor qualitat nutricional (normalment països en vies de desenvolupament), no s'ha demostrat que un consum diari de 3 racions tingui cap benefici sobre la salut en la persona adulta, i sí que s'ha comprovat que un alt consum de llet i derivats, sencers o desnatats, pot estar relacionat amb alguns tipus de càncer o, paradoxalment, amb l'increment del risc de fractures òssies.

Per tant, la recomanació del consum de 3 racions de llet no es justifica en les societats més desenvolupades, el consum d'aquests aliments dependrà de la qualitat de la dieta de cada persona, ja que els nutrients que es troben als lactis de vaca que més perjudica la seva mancança (calci i vitamina D) poden trobar-se en altres aliments (bròquil, fruita seca, tofu, kale) o en suplements vitamínics, encara que no es recomana que es consumeixin més de 2 racions al dia.