Gilead Sciences, en l'operació més important de la seva història, ha adquirit la companyia biotecnològica Immunomedics per aproximadament 21.000 milions de dòlars (al voltant de 18.000 milions d'euros). L'acord ha estat aprovat de forma unànime pels Consells d'Administració d'ambdues empreses i el seu tancament es preveu abans que finalitzi l'any.

Gràcies a aquest acord, Gilead adquireix Trodelvy (sacituzumab govitecan-hziy), un innovador anticòs conjugat que s'ha aprovat per al tractament de pacients adults amb càncer de mama metastàtic triple negatiu que hagin rebut, almenys, dues teràpies prèvies per a la malaltia metastàtica.

Immunomedics també planeja presentar una sol·licitud de llicència biològica suplementària per donar suport a l'aprovació total de Trodelvy als EUA al llarg del quart trimestre de 2020, a més d'estar en procés de sol·licitar l'aprovació regulatòria a Europa en el primer semestre de 2021.

En una investigació es va poder determinar que amb sacituzumab govitecan-hziy va millorar significativament la supervivència lliure de progressió i la supervivència general en pacients amb càncer de mama metastàtic triple negatiu avançat tractats prèviament.

Així, s'espera que els resultats detallats d'aquest estudi es presentin en el pròxim Congrés Virtual 2020 de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica que se celebra de dissabte 19 a dilluns 21 de setembre.

A més del càncer de mama triple negatiu, Trodelvy també està sent estudiat per a càncer de mama de tercera línia i càncer de bufeta. Altres estudis en marxa estan avaluant el potencial de sacituzumab govitecan-hziy com a tractament per al càncer de pulmó de cèl·lules no petites i altres tipus de tumors sòlids.

També està sent estudiat per Immunomedics i investigadors independents tant com monoteràpia com en combinació amb inhibidors de punt de control i altres productes no inmuno-oncològics. Totes les dades clíniques addicionals seran igualment presentades en l'esmentat Congrés.

"Aquesta adquisició representa un progrés significatiu en el treball de Gilead per construir un portfolio d'oncologia fort i divers. Trodelvy és una medicina aprovada i transformadora per a una forma de càncer que és particularment difícil de tractar. Ara continuarem explorant el seu potencial a fi de tractar molts altres tipus de càncer, tant com a monoteràpia com en combinació amb altres tractaments," va assenyalar Daniel O'Day, CEO de Gilead Sciences. "Esperem donar la benvinguda a Gilead al talentós equip d'Immunomedics per poder continuar avançant en aquesta important nova medicina en benefici dels pacients amb càncer a tot el món", va afegir.

"Estem orgullosos que Gilead hagi reconegut el valor de Trodelvy, tant per l'important paper que ja ha començat a exercir per als pacients amb càncer de mama metastàtic triple negatiu com pel seu potencial per ajudar a molts altres pacients amb càncer en el futur", va afirmar Behzad Aghazadeh, PhD, President Executiu d'Immunomedics. "Estem entusiasmats per les oportunitats que se'ns presenten en unir-nos a Gilead per avançar a la nostra missió compartida de derrotar el càncer. En treballar amb Gilead, tenim l'oportunitat d'accelerar el nostre progrés i millorar l'atenció als pacients que necessiten noves teràpies".

Beneficis

Després del tancament de l'operació, Gilead té la intenció d'iniciar nombrosos estudis addicionals per determinar quins pacients es beneficiaran de sacituzumab govitecan-hziy com a monoteràpia o en combinació amb altres fàrmacs. Gilead aporta la seva experiència comercial, mèdica, regulatòria i de fabricació, la qual cosa ajudarà que pugui avançar i arribi a més pacients a nivell mundial.

Gilead també aportarà a Immunomedics una infraestructura i operacions establertes a Europa i el Japó per recolzar el llançament del sacituzumab govitecan-hziy en aquestes regions, en espera de la seva aprovació. A més, després del tancament, Gilead conservarà els drets mundials sobre sacituzumab govitecan-hziy fora de la Xina, Corea del Sud i determinats països del sud-est asiàtic.

A més, sacituzumab govitecan-hziy és un element fonamental per a Gilead en el camp de l'oncologia, ja que li aportarà un producte primordial que amplia i aprofundeix la sòlida línia de productes tumorals que actualment té la companyia biotecnològica, basant-se als productes comercialitzats avui dia i en els candidats clínics en fase avançada per a pacients amb neoplàsies hematològiques.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat